Καλοκαιρινές σινε-διακοπές για πάντα!

Καλοκαιρινές σινε-διακοπές για πάντα!

Ενας οδηγός εικόνων από ταινίες παλιές και σύγχρονες, κλασικές και λιγότερο γνωστές, που συνδέθηκαν με το καλοκαίρι και έχουν αφήσει το σημάδι τους στο πέρασμα του χρόνου.

Οσο υπάρχουν άνθρωποι

From here to eternity 1953

Του Φρεντ Τσίνεμαν

Η ιστορία: Μικρά συμβάντα και ανθρώπινες ιστορίες από το Περλ Χάρμπορ λίγες μέρες προτού το ημερολόγιο γράψει 7 Δεκεμβρίου 1941. Ενας στρατιώτης ζητά επίμονα μετάθεση, ο διοικητής της βάσης προσπαθεί με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα να πείσει έναν πυγμάχο φαντάρο να αγωνιστεί με την ομάδα μποξ του τάγματος, ένας λοχίας συνάπτει ερωτικές σχέσεις με τη γοητευτική σύζυγο του διοικητή, ένας ατίθασος στρατιώτης καταλήγει στην απομόνωση όπου υπομένει τα βασανιστήρια του δεσμοφύλακα. Μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ η ζωή όλων θα αλλάξει.

…και ο μύθος: Η εμβληματική σκηνή του φιλιού στην παραλία μεταξύ του λοχία Γουόρντεν (Μπαρτ Λάνκαστερ) και της όμορφης Κάρεν (Ντέμπορα Κερ) έχει περάσει πλέον στην… αιωνιότητα!

Τζέιμς Μποντ πράκτωρ 007 εναντίον δρος Νο

Dr No 

1962

Του Τέρενς Γιανγκ

Η ιστορία: Ο μυστικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ ταξιδεύει στην Τζαμάικα για να βρει τους δολοφόνους ενός συναδέλφου του. Τα ίχνη οδηγούν στον μυστηριώδη Δρα Νο που θέλει να μετατρέψει ένα μικρό νησί σε βάση πυραύλων.

…και ο μύθος: Η πρώτη φορά που μας συστήθηκε στη μεγάλη οθόνη ο πιο διάσημος κατάσκοπος της έβδομης τέχνης δεν έχει να κάνει τόσο με τα δικά του επιτεύγματα ή με το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής (οι πύραυλοι του κακού γαρ). Η εμφάνιση της θεσπέσιας με το λευκό μπικίνι της Χάνι Ράιντερ (Ούρσουλα Αντρες) όταν βγαίνει από τη θάλασσα δεν άφησε σχεδόν άλαλο μόνο τον Σον Κόνερι αλλά και το κοινό.

Δέκα

Ten 

1979

Του Μπλέικ Εντουαρντς

Η ιστορία: Ενας χολιγουντιανός μουσικοσυνθέτης (Ντάντλεϊ Μουρ) που περνά κρίση μέσης ηλικίας παθαίνει εμμονή με τη νέα γειτόνισσά του, μια φρεσκοπαντρεμένη νέα κοπέλα που λατρεύει το κολύμπι και το τζόκινγκ.

…και ο μύθος: To τζόκινγκ στην παραλία με τα χαρακτηριστικά κοτσιδάκια που έκανε μόδα και το ολόσωμο μπεζ μαγιό (που την έκανε να μοιάζει… γυμνή) έφταναν για να χαρίσουν στην Μπο Ντέρεκ περίοπτη θέση στο πάνθεον των πιο σέξι ηθοποιών του κινηματογράφου. Τι κι αν οι επόμενες εμφανίσεις στα «Bolero» (1984) όπου κάλπαζε ολόγυμνη πάνω στα άλογα και «Ταρζάν» (1981) όπου φορούσε τα πλέον απαραίτητα δεν έδωσαν συνέχεια στον μύθο της. Το διαχρονικό σύμβολο του σεξ έλαμψε στην ταινία του Μπλέικ Εντουαρντς κι αυτό αρκούσε…

Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ

The talented Mr. Ripley 1999

Του Αντονι Μινγκέλα

Η ιστορία: Δεκαετία του ’50. Ενας εφοπλιστής ζητά από τον νεαρό Ρίπλεϊ να ταξιδέψει ως την Ιταλία προκειμένου να πείσει τον γιο του, Ντίκι, να επιστρέψει στην Αμερική. Ο Τομ Ρίπλεϊ φτάνει στη χώρα της ντόλτσε βίτα για να εκπληρώσει την αποστολή του και να εισπράξει την αμοιβή που συμφώνησε αλλά σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος σε έναν μαγικό κόσμο.

…και ο μύθος: Η πολυτέλεια, η άνεση και ο ανέμελος τρόπος ζωής του Ντίκι αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις του Ρίπλεϊ. Σχεδόν παρασυρμένος από έναν ρυθμό που αναπνέει στο τώρα και αγνοεί το αύριο, ο ήρωας της Πατρίσια Χάισμιθ αφήνεται στα χέρια της μοίρας και του αιώνιου καλοκαιριού. Η μεγάλη σκηνή του έργου δεν είναι κάποια ερωτική, μυσταγωγική ή τρομακτική (ο φόνος στη βάρκα) σεκάνς. Είναι ο ξέφρενος ρυθμός με τον οποίο οι δύο πρωταγωνιστές (Ματ Ντέιμον, Τζουντ Λο) τραγουδούν το «Tu vuò fa’ l’Americano» μαζί με τον Ροζάριο Φιορέλο.

Τα σαγόνια του καρχαρία

Jaws 1975

Του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Η ιστορία: Σε ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Νέας Αγγλίας ένας τεράστιος λευκός καρχαρίας επιτίθεται σε ανέμελους κολυμβητές. Ο τοπικός σερίφης (Ρόι Σάιντερ) αναλαμβάνει την αποστολή να τον εξολοθρεύσει με τη βοήθεια ενός βιολόγου (Ρίτσαρντ Ντρέιφους) κι ενός έμπειρου κυνηγού καρχαριών (Ρόμπερτ Σο).

…και ο μύθος: Αμέτρητα τα τρικ που επιχείρησε ο 27χρονος τότε Σπίλμπεργκ στην πρώτη μεγάλη επιτυχία του. Το μηχανοκίνητο τέρας που όλο χαλούσε, ο νάνος στο θαλάσσιο κλουβί για να φαίνεται θεόρατος ο καρχαρίας, το συμπλήρωμα των γυρισμάτων στην πισίνα μιας φίλης του με το ψεύτικο καραβάκι κ.λπ. Τίποτε όμως δεν συγκρίνεται με το κλασικό ηχητικό θέμα του Τζον Γουίλιαμς κάθε φορά που ο καρχαρίας αναλαμβάνει δράση ή την αρχική σεκάνς του νυχτερινού μπάνιου που καταλήγει σε εφιάλτη.

Πέθανε μια άλλη μέρα

Die another day 2002

Του Λι Ταμαχόρι

Η ιστορία: Οι εύθραυστες κλιματολογικές συνθήκες της Γης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας αποστολής του Τζέιμς Μποντ, ο οποίος συντροφιά με μια Αμερικανίδα πράκτορα πηγαίνει στην Ισλανδία για να ξεδιαλύνει τις ύποπτες δραστηριότητες ενός νεαρού επιχειρηματία που με τη βοήθεια ενός δορυφόρου μπορεί να επηρεάζει το κλίμα της Γης.

…και ο μύθος: Αν και δεν είναι η καλύτερη της εποχής Μπρόσναν, η ταινία αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για τους φαν του 007. Κυρίως επειδή η εμφάνιση της αναδυομένης και υγρής (λόγω θαλάσσης) Χάλι Μπέρι με το εκθαμβωτικό πορτοκαλί μπικίνι την κατατάσσει αυτομάτως στα πιο αξιοθαύμαστα Bond girls, ενώ η τελετουργία ολοκληρώνεται λόγω του προφανούς συμβολισμού και της σύνδεσης με την πρώτη ταινία του 1962.

Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα

And God created woman 1956

Του Ροζέ Βαντίμ

Η ιστορία: Η Ζιλιέτ, μια νεαρή ανέμελη και πανέμορφη κοπέλα που σκανδαλίζει με τη συμπεριφορά της τη μικρή επαρχιακή πόλη όπου ζει, διχάζεται με την αγάπη της για δύο άντρες.

…και ο μύθος: Γυρισμένη στο Σεν Τροπέ, η ταινία προκάλεσε αίσθηση τόσο για τη θεματολογία της όσο και για την ίδια την πρωταγωνίστριά της, λογοκρίθηκε στις ΗΠΑ και έγινε αντικείμενο κατακραυγής και αφορισμών από καθολικές οργανώσεις. Ολα αυτά λόγω της 22άχρονης Μπριζίτ Μπαρντό και του ακαταμάχητου σεξαπίλ της σε όλες τις σκηνές της ταινίας, είτε κολυμπά είτε κάνει έρωτα είτε τυλίγει το γυμνό κορμί της με ένα λευκό σεντόνι στην αλησμόνητη εναρκτήρια σεκάνς.

Οι διακοπές του κυρίου Ιλό

Mr Hulot’s holiday 1953

Του Ζακ Τατί

Η ιστορία: Ο κύριος Ιλό, ένας αφελής και καλοπροαίρετος εργένης, φτάνει για τις διακοπές του σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και αναστατώνει με την αλλόκοτη αλλά τόσο ανθρώπινη συμπεριφορά του τους υπόλοιπους παραθεριστές.

…και ο μύθος: Η πρώτη εμφάνιση του κυρίου Ιλό στο σινεμά φυσικά δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητη. Ως ξεχωριστός καλλιτέχνης και ιδιοσυγκρασιακός άνθρωπος, ο Ζακ Τατί παρατηρεί στην παντομίμα της ζωής τις πιο μηχανικές, παράδοξες, εμμονικές και αυτοκαταστροφικές κινήσεις των ανθρώπων. Οι «Διακοπές» του αποδομούν το μαζικό πανηγυριώτικο σύμπαν και διακρίνουν με ακρίβεια τα όρια της ανθρώπινης ιλαρότητας.

Θέλω και τη μαμά σου

Y tu mamá también 2001

Του Αλφόνσο Κουαρόν

Η ιστορία: Δύο δεκαεπτάχρονοι κολλητοί –και γόνοι μεγαλοαστικών μεξικανικών οικογενειών– στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής εκδρομής που θα αλλάξει τη ζωή τους φλερτάρουν με μια πανέμορφη 28άχρονη Ισπανίδα και βλέπουν τη σχέση τους να δοκιμάζεται επικίνδυνα.

…και ο μύθος: Πολύ, ρεαλιστικό και χορταστικό σεξ, θαυμάσιες λήψεις στο νερό, σάουντρακ που ξεσηκώνει («By the river» του Μπράιαν Ινο κ.λπ.) κι ένας περισσότερο από ποτέ λυρικός Κουαρόν, ο οποίος αφήνει για λίγο το Χόλιγουντ («Μεγάλες προσδοκίες») ώστε να ολοκληρώσει την τελετή μύησης στα πάτρια εδάφη προτού εφορμήσει προς την εποχή της μεγάλης ωρίμανσης. Το ερωτικό τρίγωνο σούπερ από κάθε άποψη.

Μερικοί το προτιμούν καυτό

Some like it hot 1959

Του Μπίλι Γουάιλντερ

Η ιστορία: Ο Τζέρι (Τζακ Λέμον) και ο Τζο (Τόνι Κέρτις), δυο μουσικοί από το Σικάγο, γίνονται άθελά τους αυτόπτες μάρτυρες μιας γκανγκστερικής μαζικής δολοφονίας. Για να γλιτώσουν αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες και το σκάνε με ένα γυναικείο συγκρότημα μουσικής τζαζ που περιοδεύει στο Μαϊάμι.

…και ο μύθος: Η Τζοζεφίν και η Δάφνη απολαμβάνουν τη φιλία με την τραγουδίστρια του συγκροτήματος Σούγκαρ Κέιν (Μέριλιν Μονρόε) και γίνονται αχώριστες. Μάλιστα δεν διστάζουν να πάνε και για μπάνιο μαζί της φορώντας τα ολόσωμα μπανιερά τους την ίδια ώρα που εκείνη σκόρπιζε εγκεφαλικά με τα εξωπραγματικά λικνίσματά της στην παραλία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter