Καλούς μισθούς για να μην κινδυνεύσουν ξανά οι συντάξεις, ζητά ο διοικητής του ΙΚΑ

Καλούς μισθούς για να μην κινδυνεύσουν ξανά οι συντάξεις, ζητά ο διοικητής του ΙΚΑ

Οι κύριες συντάξεις είναι πιθανό να μειωθούν ξανά, εάν δεν υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο «παραγωγικής ανασυγκρότησης» της χώρας.

Η τοποθέτηση αυτή προήλθε από τον ίδιο τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Διονύση Καλαματιανό, ο οποίος σύνδεσε απόλυτα την επιτυχία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που τίθεται εν ισχύ από την 1.1.17 και μετά, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες όχι μόνο θα μειώσουν την ανεργία, αλλά θα είναι και «σωστά, δίκαια και καλά αμειβόμενες». Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε ο απερχόμενος διοικητής έδειξε με στοιχεία ότι τα σημερινά οικονομικά αποτελέσματα του ΙΚΑ, είναι τα καλύτερα της τελευταίας επταετίας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, τα έσοδα του ΙΚΑ βελτιώθηκαν κατά 455,23 εκατ. ευρώ ή 4,77%.

  • Για 4ο συνεχή μήνα το Ίδρυμα δεν δανείστηκε για να καταβάλλει συντάξεις.

  • Το έλλειμμα του 2016 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ, μικρότερο, σε σχέση με τα 2,037 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για τον χρόνο απονομής των συντάξεων. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν 57.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή. Οι περισσότερες από αυτές, εκτιμάται ότι μπορεί να αποδοθούν στους δικαιούχους κατά τους πρώτους δύο μήνες της νέας χρονιάς. Συνολικά όμως, όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έχουν περίπου 100.000 αιτήσεις απονομής συντάξεων σε αναμονή, που δεν αναμένεται να αποδοθούν στους δικαιούχους πριν από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2017.

Ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε και στην ενοποίηση όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλισης υπό τον ΕΦΚΑ τονίζοντας ότι ήδη έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης, με τις διευθύνσεις της. Όμως, το οργανόγραμμα και ο κανονισμός ασφάλισης και παροχών, αναμένεται να είναι έτοιμα «σύντομα». Έως τότε, θα λειτουργήσει ο ΕΦΚΑ υπό «μεταβατικό στάδιο» και θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), που θα καθορίζει τα παραπάνω ζητήματα. Συνεπώς οι κανόνες ασφάλισης και παροχών που θα συνεχίσουν να υφίστανται, θα είναι εκείνοι που ισχύουν σήμερα για κάθε Ταμείο χωριστά.

Για τους εργαζόμενους ο απερχόμενος διοικητής του ΙΚΑ, επισήμανε ότι την πενταετία 2010 – 2014 αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης το 38-40% του προσωπικού στα Ταμεία. Συνεπώς, η εκτίμησή του είναι ότι το σύνολο των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ και θα συνεχίσουν να εργάζονται στο νέο Ταμείο, αφού «δεν περισσεύει κανείς».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter