Καμμένος: Ουδεμία συμφωνία υπάρχει για τα F-16 – Μετά τις 3 Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις

Καμμένος: Ουδεμία συμφωνία υπάρχει για τα F-16 – Μετά τις 3 Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις

Ουδεμία συμφωνία υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για την αναβάθμιση των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ξεκαθάρισε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ακόμα, προσδιόρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα μετά τις 3 Νοεμβρίου, οπότε θα έρθει η απαντητική επιστολή της αμερικανικής πλευράς, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαθέτει για το πρόγραμμα αυτό 1,1 δισ. δολάρια.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο θέμα, το οποίο έθεσαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Aφού τόνισε πως ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία «δεν πήγαμε στην Αμερική για να κάνουμε deal για τα F16», διευκρίνισε πως για το θέμα των αεροσκαφών ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής «και αυτό είναι το μόνο επίσημο», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσέθεσε πως όταν στις 3 Νοεμβρίου θα έρθει η επιστολή από την αμερικανική πλευρά – στην οποία θα αναφέρονται τιμές και ακριβής περιγραφή της αναβαθμίσεως που αφορά είτε τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη τα F16 τύπου Block 52 Plus Advance – θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή Εξοπλισμών θα γνωστοποιηθούν όλα τα κείμενα, τα οποία υπάρχουν και θα υπάρξει συναπόφαση όλων, με την εισήγηση των Επιτελείων.

«Αυτή θα είναι η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Καμία συμφωνία δεν έχει γίνει ούτε έχουμε μιλήσει κάτω από τα τραπέζια ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι εις βάρος της χώρας» είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Εξάλλου, αναφορικά με τα όσα ακούγονται σχετικώς με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο κ. Καμμένος είπε πως «δεν υπάρχουν ουσιαστικά αντισταθμιστικά ωφελήματα που υπήρχαν στο παρελθόν», παρά η ελληνική πλευρά «στην πιθανότητα των λεγόμενων αντισταθμιστικών ωφελημάτων», έχει ζητήσει, μέχρι τώρα, να μας κάνουν οι ΗΠΑ, ως προσφορά, να γίνει το μεγαλύτερο έργο στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες. Από εκεί και πέρα, αν είναι κάτι αντισταθμιστικό – όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος – θα μπορούσε να είναι οι κινητήρες των Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τους οποίους αντιπροσωπεύει η ίδια εταιρεία, η οποία έχει κάνει την προσφορά για την αναβάθμιση των F-16.

«Και βεβαίως, δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά εκπαιδεύσεων στην Κορέα ή διάφορα τα οποία υπέκρυπταν μίζες» τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και συμπλήρωσε πως «αν η τιμή είναι να πέσει πάρα πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, τα οποία βεβαίως και έχουμε ανάγκη», να μην υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό. «Αν δηλαδή, κρίνουμε ότι τα Sikorsky μπορούμε να τα φτιάξουμε με φθηνότερες τιμές, να μην υπάρχει κανένα» εξήγησε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter