Καμμένος: Συζητήσεις Τσίπρα-Μακρόν για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα

Καμμένος: Συζητήσεις Τσίπρα-Μακρόν για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα

Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν όσα έχουν γραφτεί στον ελληνικό και τον ξένο Τύπο αναφορικά με τα εξοπλιστικά προβλήματα της χώρας, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, είπε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η τελική διαδικασία για το πρόγραμμα «εν συνεχεία υποστήριξης» (FOS) για τα αεροσκάφη C-27. Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16 τόνισε πως τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές χρημάτων που πρέπει να γίνουν, λόγω των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών. 

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε: «Όσον αφορά το σύνολο του ποσού που απαιτείται για το πρόγραμμα αυτό, χρήματα τα οποία θα είναι εντός των πλαισίων αυτών που έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχει εγκριθεί. Όσον αφορά όμως τις καταβολές, η Ελλάδα μέχρι το 2021 απέναντι στους δανειστές έχει δεσμευθεί με ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο απαιτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα αυτό που έχει συμφωνηθεί, να παραμείνουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευτεί για την οικονομική πολιτική. Εκεί που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά είναι στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν τα έτη 2018, 2019, 2020. Μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, θα μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος. Το πρώτο αεροπλάνο θα παραληφθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατο. H επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας».

Σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες, ο κ. Καμμένος τόνισε πως έγιναν συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, που αφορούσαν την κατασκευή τους στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευθετηθούν. «Σε υψηλότατο επίπεδο, μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν, εξετάστηκε η πιθανότητα αξιοποίησης των 8 δισεκατομμύριων, που προέρχονται από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων, και μέρος των οποίων οφείλει να επιστρέψει και η Γαλλία στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στη χώρα μας. Αυτή ήταν και η μόνη διαπραγμάτευση που αφορά τις φρεγάτες. Σε αυτή τη συνομιλία, ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός απέναντι στον πρωθυπουργό γενικότερα για ενίσχυση της πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν στην αμυντική μας βιομηχανία» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Καμμένος μίλησε και για τις δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ, Φώτη Κουβέλη, για τις γαλλικές φρεγάτες. «Ο αναπληρωτής υπουργός έχει την ευθύνη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Έχει την αγωνία του και βεβαίως έχουμε κουβεντιάσει μαζί και μάχεται για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν τα ελληνικά ναυπηγεία, όπως επιθυμεί να προχωρήσει το πρόγραμμα των F16 για να πάρει η ΕΑΒ 150 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτό όταν άρχισε αυτή η διερεύνηση της υποθέσεως, το πρώτο που συζήτησα με τον κ. Κουβέλη είναι να εξετάσει και να δει τι δυνατότητες υπάρχουν αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο για να εμπλακούν τα ελληνικά ναυπηγεία στην κατασκευή των φρεγατών. Η διαβεβαίωση από πλευράς των ελληνικών ναυπηγείων πως και μέσα στο καλοκαίρι ακόμα μπορούν να ξεκινήσουν, ήταν ένα σήμα για την δική μας δυνατότητα για την εκτέλεση του προγράμματος. Αυτό δεν έχει καμία διαφορά με αυτά που είπε ο κ. Κουβέλης, εγώ και η ελληνική κυβέρνηση.» δήλωσε ο κ. Καμμένος τονίζοντας ακόμα πως: «Στόχος μας είναι τα ναυπηγεία και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να ξαναγεμίζουν με εργαζόμενους. Αυτό είναι το σήμα που εξέπεμψε ο κ. Κουβελης και καλώς έκανε».

Ο κ. Καμμένος σχολίασε και την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, πως η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο τίποτα άλλο: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την τελευταία ανακοίνωση του Ερντογάν για ειρηνική συμβίωση και θα πράξουμε και εμείς από την πλευρά μας τα πάντα γι αυτό. Αλλά από εκεί και πέρα η πιστή τήρηση των διεθνών συμφωνιών, του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των συνόρων και η αποδοχή της εθνικής ακεραιότητας και κυριαρχίας είναι προτεραιότητα για να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη».

Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει με ειρηνικά μέσα, όμως, δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλήσεις. Τα δυο στελέχη που βρίσκονται όμηροι και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα ότι είναι όμηροι. Αυτό μετά την τελευταία συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν. Αν επιθυμεί όντως την ειρήνη, η μόνη πράξη που μπορεί να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση απελευθέρωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter