Καναδάς: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ύποπτο για την επίθεση στο τέμενος

Καναδάς: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ύποπτο για την επίθεση στο τέμενος

Ένας γαλλοκαναδός φοιτητής παραμένει ο μοναδικός ύποπτος σε επίθεση σε ισλαμικό τέμενος του Κεμπέκ, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο έξι ατόμων εκ προμελέτης, είπαν οι αρχές του Καναδά χθες, σε ένα συμβάν που ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αποκάλεσε “τρομοκρατική επίθεση”.

Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας, στον ένοπλο στην επίθεση κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής, Αλεξάντρ Μπισονέτ, επίσης απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες απόπειρας φόνου.

Μεταξύ των έξι ανδρών που φονεύτηκαν ήταν ένας κρεοπώλης, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας φαρμακοποιός και ένας λογιστής, σύμφωνα με την αστυνομία και τα καναδικά μέσα ειδήσεων.

Η αστυνομία αρνήθηκε να συζητήσει για τα πιθανά αίτια της επίθεσης στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κεμπέκ. “Το θεωρούν ως συμβάν μοναχικού δράστη”, είπε ανώνυμη πηγή γνώστης του θέματος.

Ένας άντρας μαροκινής καταγωγής που επίσης συνελήφθη τώρα θεωρείται μάρτυρας, παρότι η εθνικότητά του δεν ήταν άμεσα γνωστή, είπε η πηγή.

Σε μήνυμά του, ο καναδός πρωθυπουργός είπε, “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή ήταν τρομοκρατική επίθεση”. Απηύθυνε όμως ένα προσωπικό μήνυμα στο ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στον Καναδά: “Να ξέρετε ότι σας εκτιμούμε. Εμπλουτίζετε την χώρα που μοιραζόμαστε με αμέτρητους τρόπους. Αποτελεί το σπίτι σας. Το τρομερό χθεσινοβραδινό έγκλημα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας αποτελεί πράξη τρομοκρατίας εναντίον του Καναδά και εναντίον όλων των Καναδών. Θα θρηνήσουμε μαζί σας. Θα σας υπερασπιστούμε. Θα σας αγαπάμε. Και θα σταθούμε δίπλα σας”.

Στη βουλή, οι γερουσιαστές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Ο Τριντό είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Πόλη του Κεμπέκ αργότερα χθες βράδι, τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

Η επίθεση ήταν ασυνήθιστη για την Πόλη του Κεμπέκ, η οποία έχει λίγο παραπάνω από μισό εκατομμύριο πληθυσμό, και η οποία έχει καταγράψει μόνο δύο φόνους για ολόκληρο το 2015. Οι μαζικές επιθέσεις σπανίζουν στον Καναδά, όπου οι νόμοι κατοχής όπλων είναι αυστηρότεροι από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός από τα 6 άτομα που σκοτώθηκαν, 5 τραυματίστηκαν σοβαρά και 12 τραυματίστηκαν ελαφρά, είπε μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κεμπέκ.

Ο υπουργός Ομοσπονδιακής Ασφάλειας Ράλφ Γκουντέιλ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο “εθνικό επίπεδο κινδύνου από τρομοκρατική επίθεση” από την τωρινή μεσαία διαβάθμιση επειδή “δεν υπάρχει πληροφόρηση γνωστή στην κυβέρνηση του Καναδά η οποία οδηγεί σε αλλαγή (επιπέδου) αυτή τη στιγμή”.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τηλεφωνικά τον Τριντό για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και “προσέφερε ό,τι βοήθεια χρειαστεί”, είπε ο εκπρόσωπος του Τριντό Κάμερον Αχμάντ.

Το Σαββατοκύριακο, ο Τριντό είχε πει ότι ο Καναδάς θα υποδεχθεί προσωρινά σε υπηκόοους επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών των οποίων η είσοδος στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε με προεδρικό διάταγμα του Τραμπ την Παρασκευή.

Χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίθεση στο Κεμπέκ “αποτελεί μια φρικτή υπενθύμιση του γιατί πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, και γιατί λαμβάνει μέτρα ο πρόεδρος ενεργά, παρά παθητικά, όσον αφορά την ασφάλεια του έθνους μας”.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών μεταξύ των θυμάτων

Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών, ιδιοκτήτης ενός κρεοπωλείου κοντά στο τέμενος, ήταν μεταξύ των θυμάτων, είπε η Πάμελα Σακινάχ Ελ Χαγιέτ, φίλη ενός από τα άτομα στο τέμενος. Η Ελ Χαγιέτ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν και ο θυρωρός του τεμένους καθώς και ο Αχμέντ Γιουνές, 21χρονος φοιτητής. Ένας από τους φίλους της, και συγκάτοικος του Γιουνές, ήταν στο τέμενος την ώρα της επίθεσης, και ενώ δεν τραυματίστηκε, έχει υποστεί σοκ.

Ο Αλί Ασαφιρί, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ, είπε ότι είχε καθυστερήσει για την απογευματινή προσευχή στο τέμενος κοντά στο πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Αμερική όπου φοιτούν 42.500. Όταν έφτασε, το τέμενος είχε μετατραπεί σε τόπο εγκλήματος. “Όλοι ήταν σοκαρισμένοι. Ήταν χαοτικό”, είπε τηλεφωνικά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter