Κανένα νέο μέτρο, η κυβέρνηση ανεβάζει τον στόχο του πλεονάσματος στο 3,8%

Κανένα νέο μέτρο, η κυβέρνηση ανεβάζει τον στόχο του πλεονάσματος στο 3,8%

Mε τον αέρα του υψηλού φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος που κατά ορισμένες κυβερνητικές εκτιμήσεις μπορεί να ανέλθει και στο 3,1% του ΑΕΠ, κατατέθηκε σήμερα ο προϋπολογισμός για το 2018, χρονιά που είναι γνωστή και για την ενδεχόμενη εφαρμογή του «κόφτη» δαπανών.

Εξέλιξη που μάλλον φαντάζει αδύνατη, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 είχε υπολογιστεί στο 1,7% του ΑΕΠ και με τις συντηρητικές εκτιμήσεις θα φτάσει στο 2,4%. Σε κάθε περίπτωση, το Μνημόνιο απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός βάζει τον πήχη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 3,7% με 3,8% του ΑΕΠ, διατηρώντας σε επίπεδο προβλέψεων και ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο στόχος για το επόμενο έτος είναι φιλόδοξος στο 2,5%, αλλά φέτος ο πήχης κατεβαίνει μήνα με τον μήνα ολοένα και περισσότερο. Από 2,7% που προβλεπόταν αρχικά, η πρόβλεψη έπεσε στο 1,8% με το προσχέδιο και τώρα προσαρμόζεται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος.

Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν φέρνει νέα μέτρα με την παραδοσιακή έννοια των τελευταίων ετών. Για το 2018, τα πρόσθετα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα και θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου, φέρνοντας επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς και συνταξιούχους, φορολογούμενους με ιατρικά έξοδα και… ταξιδιώτες.

Από τις αρχές του 2018, κάνει πρεμιέρα η νέα επιβάρυνση στις διανυκτερεύσεις σε δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ καταργούνται τόσο η έκπτωση ιατρικών δαπανών όσο και η έκπτωση κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter