Καραβοκύρηδες και μούτσοι

Καραβοκύρηδες και μούτσοι

Την ίδια ώρα που η Εθνική Ανδρών του πόλο πάλευε απέναντι στο θηρίο της Ουγγαρίας για μία θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ ξεκινούσε την ευρωπαϊκή της πορεία απέναντι στην Ολίμπικ Ντόνετσκ, με μία ενδεκάδα στην οποία δεν υπήρχε Έλληνας.

Κανονικά αυτό το σχόλιο θα έπρεπε να τελειώσει εδώ, με μοναδική υποσημείωση τα ποσοστά τηλεθέασης των δύο αγώνων (και των αντίστοιχων μεταξύ Παναθηναϊκού-Γκαμπάλα, Πανιωνίου-Μακάμπι) και την άνιση προβολή τους από τις αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Εάν βέβαια το πόλο κέρδιζε, θα πυροδοτούσε μερικά ταρατατζούμ, αφού η «εθνική υπερηφάνεια» είναι αγαπημένο σπορ του Έλληνα φιλάθλου. Δεν έχει δα στεγνώσει η μελάνη, από τους σύντομους διθυράμβους που απέσπασε η Εθνική Νέων του μπάσκετ για τον ευρωπαϊκό της θρίαμβο, την περασμένη Κυριακή στο Ηράκλειο.

Πριν από τους αγώνες, βέβαια, δεν της έδινε σημασία κανείς. Και μόλις έρθουν τα πρωτοβρόχια, οι παίκτες της θα επιστρέψουν στο ίδιο στασίδι όπου πέρασαν και τους προηγούμενους χειμώνες: στην άκρη του πάγκου κάποιας μεγάλης ομάδας, της οποίας οι οπαδοί (και πρόεδροι) δεν δίνουν πεντάρα για το μπάσκετ. Όσο νικάει «η Πανάθα» ή «ο θρύλος» ή «η Παοκάρα», ας παίζουν μέσα 11 ή 12 ή 15 ξένοι. Και ας είναι, οι περισσότεροι, μούτσοι από βαπόρια.

Η εθνική ομάδα της υδατοσφαίρισης, ανδρών και γυναικών, μοιάζει με τον μοναχικό καβαλάρη -ή μάλλον …καραβοκύρη- του ελληνικού αθλητισμού. Κρατάει τη σημαία ψηλά εδώ και δεκαετίες, με ελάχιστη στήριξη από την Πολιτεία και ακόμη ισχνότερα ερείσματα στην κοινή γνώμη.

Αν μη τι άλλο, το μπάσκετ έχει στο πλευρό του αρκετό κόσμο, έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, υψηλούς δείκτες δημοφιλίας και κάποιους λεφτάδες που στηρίζουν με ζεστό χρήμα το οικοδόμημα.

Μέσα σε ένα σκάρτο δίμηνο, τα δύο αθλήματα που «μας κάνουν υπερήφανους» όποτε φέρνουν νίκες έριξαν στο τραπέζι τέσσερις υποψηφιότητες για την ομάδα της χρονιάς, όλες στολισμένες με το εθνόσημο.

Η Εθνική Ανδρών του πόλο διεκδικεί στη Βουδαπέστη δεύτερο σερί παγκόσμιο μετάλλιο. Η Εθνική Νέων του μπάσκετ κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο. Η Εθνική Γυναικών του μπάσκετ έφτασε ως την τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Εθνική Γυναικών της υδατοσφαίρισης έφτασε ως τα προημιτελικά του Παγκοσμίου, ώσπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την τετράδα.

Σε λίγες μέρες, ανεβαίνει στο προσκήνιο η λεγόμενη «επίσημη αγαπημένη», η Εθνική Ανδρών της πορτοκαλί μπάλας, με μπροστάρη τον ευλογημένο Γιάννη Αντετοκούνμπο και πολλές πιθανότητες διάκρισης στο Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου.

Εάν βέβαια συμπέσει π.χ. ο προημιτελικός της με κανένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Παοκάρας των 11 ξένων, όλοι οι προβολείς θα στραφούν στο κλωτσοσκούφι.

Η πλύση εγκεφάλου δεκαετιών ολόκληρων, με πρωταγωνίστρια την κρατικοδίαιτη ΕΡΤ που χρηματοδοτούσε επί χρόνια της ΠΑΕ, έκανε τον Έλληνα φίλαθλο να πιστεύει ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην ασπρόμαυρη μπάλα και φυσικά στο στοίχημα. Και ας είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο το βασίλειο της παρακμής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter