Κάρλος Ζέκα: «Δύναμη της εθνικής το οικογενειακό κλίμα»

Κάρλος Ζέκα: «Δύναμη της εθνικής το οικογενειακό κλίμα»

Παραμονές του κρίσιμου αγώνα της εθνικής ομάδας με το Βέλγιο στις Βρυξέλλες (1-1) o Πέτρος Μάνταλος μίλησε στο Documento και η τελευταία ερώτηση που του τέθηκε ήταν «τι μπορεί να προσφέρει ο Ζέκα στη γαλανόλευκη».

Ο διεθνής μέσος υποστήριξε ότι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού «δεν ήρθε… χθες στην Ελλάδα, έχει πορεία σχεδόν έξι χρόνων και έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Από την πλευρά μας οι υπόλοιποι διεθνείς θα τον καλωσορίσουμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εγκλιματιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πιστεύω πως μπορεί να προσφέρει».

Ο γεννημένος στην Πορτογαλία (31/8/88) και πολιτογραφημένος πλέον Ελληνας ενημερώθηκε για τα λόγια του Μάνταλου και δήλωσε στο Documento: «Είναι πολύ ωραίο και σημαντικό για μένα να ακούω έναν παίκτη από την εθνική να λέει αυτά τα λόγια. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έπαιξα για πρώτη φορά με την εθνική Ελλάδος. Από τη στιγμή που ενσωματώθηκα στην αποστολή όλοι με βοήθησαν και με έκαναν να νιώσω πως είμαι και εγώ Έλληνας. Ένιωσα σαν στο σπίτι μου, ήταν όλοι φιλικοί μαζί μου. Τα συναισθήματά μου ήταν όμορφα και δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά στην εθνική. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα αυτήν τη συμπεριφορά».

Τι σου έχει κάνει εντύπωση από την παρουσία του Σκίμπε στην εθνική μας;

Η δουλειά του μιλάει από μόνη της. Η εθνική παίζει και πάλι καλά και μάλιστα είναι ο ορισμός της ομάδας, όπως έδειξε στο παιχνίδι με το Βέλγιο, στο οποίο ήταν και αποτελεσματική. Σε έναν δύσκολο όμιλο η εθνική έχει ελπίδες πρόκρισης στο μουντιάλ.

Ποιο είναι το αβαντάζ αυτής της ομάδας;

Δεν θα σταθώ στα αγωνιστικά και θα πω το εξής: Η εθνική Ελλάδος είναι μια μεγάλη οικογένεια. Αυτή είναι η μεγάλη της δύναμη.

Επόμενος αντίπαλός σας την Παρασκευή είναι η Βοσνία. Υπάρχει φαβορί στο παιχνίδι της Ζένιτσα;

Προσωπικά νομίζω πως δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι για μας. Αυτή είναι και η εκτίμηση όλων των συμπαικτών μου. Η εθνική πάντως έχει αποδείξει πως στα παιχνίδια με τους μεγάλους αντιπάλους τα πάει μια χαρά.

Πόσες πιθανότητες θα έδινες σε μια νίκη της εθνικής μας που θα της έδινε μεγάλο πλεονέκτημα για τη δεύτερη θέση;

Δεν θα μιλήσω για ποσοστό, αλλά προσωπικά δεν αποκλείω τη νίκη. Αυτή η ομάδα μπορεί να πετύχει πολλά, αρκεί να είμαστε συγκεντρωμένοι για 90 λεπτά και να ακολουθήσουμε την τακτική που θα επιλέξει ο προπονητής.

Πού μπορεί να κριθεί το παιχνίδι με τους Βόσνιους;

Για μένα είναι πολύ σημαντικό το πρώτο γκολ. Η ομάδα δηλαδή που θα σκοράρει πρώτη θα πάρει και σοβαρό προβάδισμα για να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς της νίκης. Αυτό εκτιμώ πως θα επιδιώξουμε κι εμείς, δηλαδή να πετύχουμε ένα γκολ στην κόντρα ή από μια στημένη φάση. Κι αν προηγηθούμε, ποντάρω στην αμυντική μας λειτουργία, που είναι εξαιρετική.

Η εθνική ομάδα θα παίξει με αυτοπεποίθηση στη Βοσνία λόγω της ισοπαλίας που απέσπασε εκτός έδρας στο Βέλγιο…

Είναι μεγάλη υπόθεση όταν παίζεις καλά να μπορείς να παίρνεις από το παιχνίδι αυτό που σου αξίζει. Με το Βέλγιο υποθέτω ότι λίγοι εκτός ομάδας πίστευαν πως θα σταθούμε τόσο καλά. Ολα πήγαν όπως τα σχεδιάσαμε και αντέξαμε στην πίεση ακόμη και με 10 παίκτες. Η εθνική έχει χαρακτήρα και μέταλλο και θα το δείτε αυτό και στο παιχνίδι με τη Βοσνία. Είναι αυτονόητο ότι οι διεθνείς που θα αγωνιστούν θα έχουν αυτοπεποίθηση και θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για την ομάδα μας.

Βλέπετε το παιχνίδι ως τελικό;

Οχι, δεν είναι τελικός. Είναι ένα ακόμη πολύ δύσκολο παιχνίδι στο οποίο θα επιχειρήσουμε να αποσπάσουμε θετικό αποτέλεσμα για να διατηρηθούμε μπροστά από τη Βοσνία στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου. Αγχος δεν θα έχουμε γιατί ξέρουμε τι πρέπει να πετύχουμε.

Είναι εφικτή η δεύτερη θέση για την εθνική μας;

Αυτό το δείξαμε στο ματς με το Βέλγιο. Μπορούμε να κρατήσουμε τη δεύτερη θέση μέχρι το τέλος των ομίλων και από κει και πέρα δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει με την κορυφή του ομίλου. Ξεκάθαρα όμως προέχει να διατηρήσουμε τη δεύτερη θέση.

Αγωνιστικά ποια είναι τα ατού της δικής μας εθνικής;

Τα ξέρει όλη η Ευρώπη, δεν είναι μυστικό. Είμαστε πολύ καλοί στην αμυντική λειτουργία και η ομάδα έχει δύο από τους κορυφαίους στόπερ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και στην επίθεση όμως είμαστε ιδιαίτερα δυνατοί γιατί υπάρχει ο Μήτρογλου, ένας σέντερ φορ ο οποίος μπορεί και κάνει τη διαφορά.

Αστέρια έχουν και οι Βόσνιοι.

Σαφώς και έχουν μεγάλους παίκτες, όπως ο Τζέκο και ο Πιάνιτς. Εμείς όμως υπολογίζουμε όλους τους αντιπάλους μας και αυτοί που θα αγωνιστούν δεν θα επικεντρωθούν μόνο στο πώς θα εξουδετερώσουμε αυτούς τους δύο. Κι άλλοι παίκτες είναι ικανοί να σου κάνουν τη ζημιά.

Είναι όνειρο για σένα να παίξεις στο Μουντιάλ;

To πραγματικό μεγάλο μου όνειρο πραγματοποιήθηκε ήδη: ονειρευόμουν να φορέσω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος και τη φόρεσα. Ηταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ και δεν περίμενα πως θα υλοποιηθεί αυτό το όνειρο. Πλέον είμαι χαρούμενος που θα βάλω και εγώ ένα πετραδάκι στην προσπάθεια πρόκρισης στο Μουντιάλ. Και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τόσο όλους τους Ελληνες που με βοήθησαν όσο και την ομάδα μου, τον Παναθηναϊκό. Γιατί όσα έχω πετύχει στην καριέρα μου δεν θα ήταν εύκολο να τα γευτώ αν δεν ήμουν στον Παναθηναϊκό. Ολο το κλαμπ έχει κάνει τα καλύτερα για μένα.

Υπάρχει πίστη ότι σε έναν περίπου χρόνο η εθνική θα αγωνίζεται στα γήπεδα της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018;

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλοι οι διεθνείς θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την εθνική ομάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής θα τα καταφέρουμε και θα κάνουμε υπερήφανους όλους τους Ελληνες στο Μουντιάλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter