Κατά των ψυχολογικών τεστ για εξακρίβωση ομοφυλοφιλίας σε μετανάστες τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Κατά των ψυχολογικών τεστ για εξακρίβωση ομοφυλοφιλίας σε μετανάστες τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ούγγροι αξιωματούχοι για τη μετανάστευση δεν θα έπρεπε να έχουν υποβάλει έναν Νιγηριανό αιτούντα άσυλο σε ψυχολογικά τεστ για να εξακριβώσουν εάν ήταν ειλικρινής όταν έλεγε ότι είναι ομοφυλόφιλος, αποφάσισε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση ψυχολογικών τεστ για την εξακρίβωση του σεξουαλικού προσανατολισμού ως μια εισβολή στις «πιο προσωπικές πλευρές» της ζωής, το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο μη κατονομαζόμενος άνδρας από τη Νιγηρία δεν έπρεπε να υποστεί πιέσεις προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, το τεστ κηλίδων μελάνης Rorschach.

Ο μη κατονομαζόμενος άνδρας υπέβαλε αίτηση για παροχή ασύλου στην ουγγρική πόλη Σέγκεντ τον Απρίλιο του 2015. Εκείνη την εποχή η Ουγγαρία είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει μια απότομη άνοδο του αριθμού των παράτυπων μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που περνούσαν τα σύνορα της ΕΕ προερχόμενοι από τη Σερβία.

Ο άνδρας στήριξε το αίτημά του στο γεγονός ότι, ως ομοφυλόφιλος, αντιμετώπιζε διώξεις στην πατρίδα του.

Το δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή, που συνιστά η πραγματοποίηση ενός τέτοιοι τεστ, είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τον σκοπό που εξυπηρετεί, την ανάγκη να εκτιμηθεί αν πραγματικά ο αιτών άσυλο έχει ανάγκη διεθνούς προστασίας και άρα πρέπει να του αποδοθεί καθεστώς πρόσφυγα. Οι δικαστές του δικαστηρίου, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, σημείωσαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την αξιοπιστία αυτών των τεστ.

Στο τεστ Rorschach η ερμηνεία από τον εξεταζόμενο κηλίδων μελάνης καταγράφονται και στη συνέχεια αναλύονται με σκοπό να βρεθούν στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της συναισθηματικής λειτουργίας του/της.

Στη βάση των τεστ, ο διορισμένος από το ουγγρικό κράτος ψυχολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Νιγηριανός δεν ήταν ομοφυλόφιλος και το αίτημά του απορρίφθηκε. Ο αιτών άσυλο άσκησε έφεση.

Απαντώντας στο ουγγρικό δικαστήριο το οποίο ζήτησε τη γνωμοδότησή του για την υπόθεση, το ECJ ανέφερε ότι είναι αποδεκτό να ζητείται η γνώμη ενός ειδικού, αλλά αυτό πρέπει να εξασφαλίζεται με τρόπους που συνάδουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική βάση για τη λήψη απόφασης.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι στην εμπροσθοφυλακή των προσπαθειών, ιδίως των πρώην κομμουνιστικών χώρων της ανατολικής Ευρώπης, για τη στεγανοποίηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους αιτούντες άσυλο.

Ήταν από τις πρώτες χώρες που επηρεάστηκαν από ένα κύμα άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που εισήλθαν στην ΕΕ από την Ελλάδα το 2015 αφού διέσχισαν με πρόχειρα κατασκευασμένα πλεούμενα τη Μεσόγειο προερχόμενοι από την Τουρκία.

Η προσφυγική κρίση προκάλεσε τριγμούς στη συνοχή της ΕΕ και οι προσπάθειες για την αναμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου παραμένουν πηγή βαθιών διαιρέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter