Καταδίκη της χήρας Μιλόσεβιτς

Καταδίκη της χήρας Μιλόσεβιτς

Η Μίριανα Μάρκοβιτς, σύζυγος του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση ενός έτους για συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες που ζημίωσαν το δημόσιο.

Συγκεκριμένα η Μ. Μάρκοβιτς κρίθηκε ενοχή για άσκηση πιέσεων σε κρατικούς λειτουργούς ώστε να δοθεί διαμέρισμα, που ανήκε στην κυβέρνηση, στην γκουβερνάντα του εγγονού της. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κατηγορούμενη, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα της συζύγου του προέδρου Δημοκρατίας, με απειλές κατά των μελών της επιτροπής διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, επέβαλε τη διάθεση κρατικού διαμερίσματος σε πρόσωπο που δεν ανήκε στην κυβέρνηση. Η δίκη αυτή κράτησε περίπου δεκαπέντε χρόνια.

Η χήρα του Μιλόσεβιτς κατέφυγε το 2007 στην Ρωσία και αμέσως εναντίον της εκδόθηκε, από τις σερβικές αρχές, διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2008 απέρριψε αίτημα έκδοσής της στη Σερβία. «Η Μίριανα Μάρκοβιτς είναι υπό την προστασία της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς έχει λάβει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα και δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί» είχαν απαντήσει τότε οι ρωσικές αρχές απορρίπτοντας το σερβικό αίτημα.

Εναντίον της χήρας του Μιλόσεβιτς έχουν κατά καιρούς κινηθεί νομικές διαδικασίες και για σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως οι δολοφονίες του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια το 1999 και του πρώην προέδρου της Σερβίας Ίβαν Στάμπολιτς το 2000, όπως και για την απόπειρα δολοφονίας του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς.

Η Μίριανα Μάρκοβιτς θεωρείται υποκινητής αυτών των εγκλημάτων ωστόσο μέχρι σήμερα ο ειδικός εισαγγελέας δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο εναντίον της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter