Καταγγελίες Τσίπρα εναντίον της ΝΔ, για Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, Siemens

Καταγγελίες Τσίπρα εναντίον της ΝΔ, για Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, Siemens

Συζητήθηκε στην Βουλή ερώτηση του Ποταμιού για την διαφθορά. Επίθεση εναντίον του Documento από τον Σταύρο Θεοδωράκη

Να καταθέσει το σύνολο του πόθεν έσχες του και να απαντήσει στο αν θα ζητήσει την επιστροφή Χριστοφοράκου στην Ελλάδα για να δικαστεί για την υπόθεση της SIEMENS, προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Βουλή, σε ερώτηση του Στ.Θεοδωράκη για την διαφθορά. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε όργιο διαφθοράς στον χώρο της υγείας τονίζοντας ότι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ζητούν να φωτιστεί η υπόθεση. Επίσης τόνισε ότι προχωρά η πάταξη της φοροδιαφυγής με τον έλεγχο λιστών και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.Από την πλευρά του ο Στ.Θεοδωράκης προστέθηκε σε εκείνους που τελευταία κάνουν επιθέσεις στο Documento , βάζοντας στο στόχαστρο την εφημερίδα. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα του ΔΟΛ.

Φοροδιαφυγή

Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους ο πρωθυπουργός μίλησε για «1000 δικογραφίες που αφορούν την λίστα Μπόργιανς που είχε αρνηθεί να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση» καθώς και για «ενιαία λίστα με 1.270.000 ΑΦΜ που θα ελεγχθεί εξονυχιστικά». Τόνισε πως υπήρξαν «ισχυρά πλήγματα στο λαθρεμπόριο καπνικών και καυσίμων» που απέδωσαν «από τα 50 στα 557 εκατομμύρια» ενώ «ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στον τομέα της πάταξη του λαθρεμπορίου» με αύξηση εσόδων «από 17 σε 38 εκατομμύρια». Σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις ο Α.Τσίπρας μίλησε για«ηλεκτρονική διαχείριση των διαγωνισμών για προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών» καθώς και για «υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής» για τις οποίες «οι εμπλεκόμενοι βρίσκονταν στα έδρανα της κυβέρνησης»

ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον χώρο της υγείας. ‘Όπως είπε εκεί έγινε «πάρτυ διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος» και «μιλάμε για τις εποχές των μνημονίων». ‘Όπως διευκρίνησε «αναφέρομαι στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ» αφού «επί των ημερών μας οδηγήθηκε εκεί που αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που κόπτονται για τα δημόσια νοσοκομεία». Σημείωσε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι «άντρο μαύρου χρήματος, ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφάνειας» και «το μόνο που άφησε είναι ένα ασύλληπτο χρέος 185.000.000 ευρώ».

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός μίλησε για την «υπόθεση της Novartis». Όπως είπε πρόκειται για μία υπόθεση «αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων» επειδή «η χώρα μας χώρα αναφοράς για την τιμή των φαρμάκων» σε 55 άλλες χώρες. Ετσί «ο τρόπος με τον οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημίωναν φαρμακευτικές εταιρίες χωρίς διαπραγμάτευση δεν είχε σχέση με όσα ίσχυαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» οδηγώντας στην «εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης». Πρόσθεσε πως «ήδη παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα διάφορα σοβαρά στοιχεία για το 2012,1013 και 2014». Όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας επισήμανε ότι με την υπόθεση «συνδέονται καθηγητές, πολιτικά στελέχη που μετείχαν σε επιτροπές» και με αυτό τον τρόπο υπήρξε «διάχυση μαύρου χρήματος προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον χώρο της υγείας» ενώ αναφέρθηκε σε «μηχανισμό εξαγοράς μέσα από ΜΜΕ ώστε να εξασφαλίζεται η ευνοϊκή μεταχείριση».

Μάλιστα έθεσε πολύ συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα για τον χώρο της υγείας: «Για ποιόν ακριβώς λόγο κανείς από τους τότε αρμόδιους υπουργούς δεν μιλάει για το θέμα αυτό; Έχουν μήπως κάτι να κρύψουν;» αναρωτηθηκε. Μάλιστα σημείωσε ότι «αν κάποιος πει ότι στο Μαξίμου υπήρχε όργιο διαφθοράς. Εγώ θα ζητούσα η δικαιοσύνη να επιταχύνει, όλα να βγούνε στο φώς». Υποστήριξε ότι για το θέμα «έχουμε ένα πέπλο σιωπής» και μάλιστα «σε ΜΜΕ που για ψίλου πήδημα είναι λαλίστατα».

Τα δάνεια

Επίσης αναφέρθηκε στην εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ επισημαίνοντας πως «εκμαυλίστηκαν συνειδήσεις στην χώρα» και «επηρεάστηκαν εξελίξεις» αφού «πολιτικοί σχηματισμοί γεννήθηκαν και πέθαναν επειδή αυτό το τρίγωνο το αποφάσισε» ενώ «χαρακτήρες δολοφονήθηκαν». ‘Όπως είπε ο Α.Τσίπρας πρόκειται για «μεγάλο πάρτυ μέσω του τραπεζικού δανεισμού» ενώ αναρωτήθηκε «που ήταν η ανεξάρτητη δημοσιογραφία της σφοδρής κριτικής στην εξουσία». Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές στο πόθεν έσχες λεγοντας πως «είναι με δικό μας νόμο η υποχρεωτική δήλωση για όλους του υπόχρεους» ενω «επαναφέραμε την αρμοδιότητα ελέγχου στην ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα». Ειδικά για τους πολιτικούς επισήμανε ότι υπάρχει η επιτροπή Βουλής που «φροντίσαμε ώστε να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία αυτής της επιτροπής». Αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις που οδηγούν σε «απόλυτη διαφάνεια μέσω της δημοσιότητας» επισημαίνοντας πως «δεν κατανοώ την αντίδραση ορισμένων σε αυτές τις πρωτοβουλίες».

Απαντώντας στις αναφορές του Στ.Θεοδωράκη για το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα –Πύργου και το θέμα της κατασκευάστριας εταιρίας επισήμανε ότι «αναφερθήκατε σε έναν επιχειρηματία τον οποίο εμείς δεν φτιάξαμε. Τον βρήκαμε» προσθέτοντας πως «δεν είναι συνεταίρος των δικών μου συνεργατών» αλλά «είναι συνεργάτης του κ.Θεοδωρικάκου που είναι συνεργατης του κ.Μητσοτάκη». Για το θέμα του ίδιου του έργου σημείωσε πως «ο λόγος που σπάσαμε το έργο είναι για να δώσουμε σε περισσότερους εργολάβους. Δεν το καταφέραμε μέχρι τώρα γιατί ένας πηγαίνει και μειοδοτεί» προσθέτοντας πως «είναι εύκολο να πετάς στον ανεμιστήρα» και μιλώντας για ένα επιχείρημα που «έχει γίνει καραμέλα»

Η SIEMENS

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της SIEMENS προκαλώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη. ‘Όπως είπε «γνωρίζω ότι ο κ.Μητοστάκης θα βρεθεί στην Καγκελαρία» αραγε «θα ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα ο κ.Χριστοφοράκος; Να δικαστεί;» «Αυτό θα πεί κοινό μετωπο για να χυθεί απλετο φώς» είπε χαρακτηριστικά. Συνολικά για την εκδίκαση της υπόθεσης επισήμανε ότι«εδώ υπάρχει ένα αορατο χέρι ώστε να κωλυσιεργεί μια δική» αφού «για κάποιο περίεργο λογο ξαφνικά εκεί δεν υπήρξε δυνατότητα να μπορέσου να μεταφράσουν». Σημεώσε όμως ότι «η δική αυτή ξεκινάει 24 Φλεβάρη» και «δεν θα κάτσει στο εδώλιο ο κ.Χριστοφοράκος» «κάποιες κυβερνήσεις που ηταν κολλητός» τον άφησαν να δραπετεύσει πρόσθέτοντας ότι επίσης δεν θα βρεθεί στο εδώλιο «ο κ.Καραβέλλας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα του πόθεν έσχες σημειώνοντας πως «όταν ζητείται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει το σύνολο του πόθεν έσχες του, λένε ότι υπάρχει κιτρινισμός». Επισήμανε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς δεν γνωρίζουμε το πόθεν» και «το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορεί κανείς να ελέγχεται και να δηλώνει ανοιχτά και δημόσια και το έσχες και το πόθεν». Αναφέρθηκε μάλιστα στην υπόθεση του Κήρυκα Χανίων σχολιάζοντας πως «ο Κήρυκας ήταν καλό να παίρνει θαλασσοδάνεια».

Τέλος ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις εξελιξεις στον ΔΟΛ σημείωσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση διακομματικής επιτροπής είναι ανεδαφική. «Τι να την κάνουμε την επιτροπής» θυμίζοντας πώς έχει καταθέσει πρόταση για νομοθετική ρύθμιση με διακομματική αποδοχή μιλώντας για «τεράστια υποκρισία του πολιτικού συστήματος».

Τέλος σχετικά με την διαπραγμάτευση επισήμανε πως «κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη» κι αυτό «ενώ μας βάζαν συνεχώς εμπόδια». Σήμερα σημείωσε ο Α.Τσίπρας «αυτά τα οποία μας ζητάνε είναι θέατρο του παραλόγου» όμως «τα καταφέραμε επειδή τελείωσε σε αυτό τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι».

Η επίθεση Θεοδωράκη στο Documento

Επίθεση στους δημοσιογράφους και την εφημερίδα Documento υπήρξε από τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη αφού μίλησε για «εφημερίδα που υμνεί κάθε μέρα, η τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ» ενώ στην πρωτολογία αναφέρθηκε σε «άλλη μια ΣΥΡΙΖΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ». Υποστήριξε ότι αυτό εντάσσεται σε κυβερνητική προσπάθεια υπο το πνεύμα «η κλειστές εφημερίδες η μαζί μας».

Επίσης άφησε αιχμές μιλώντας για τα δημόσια έργα. Όπως είπε «με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους.Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, σπάσατε το έργο σε 8 εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες, έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας, Που ω του θαύματος, είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑTV».

Επίσης αναφέρθηκε στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο λέγοντας πως πρέπει «να ασχοληθούμε σοβαρά με το πόθεν». Όπως σημείωσε ο Στ.Θεοδωράκης «δείτε μερικά από τα πόθεν έσχες μερικών υπουργών σας» που «έχουν κότερα» και «κάνουν διακοπές στα καλύτερα σαλέ της Ευρώπης» ενώ «δηλώνουν 5 με 6 χιλιάδες». Έθεσε το ερώτημα του αν «η δήλωση πόθεν έσχες του κ.Καμμένου είναι μια δήλωση που τιμά την διακυβέρνησή σας;». Σημείωσε ότι «τα πόθεν έσχες πρέπει να ελέγχονται λίγο σε βάθος χρόνου» όμως «σημασία έχει με πόσα λεφτά βγαίνεις από την πολιτική». Συνολικά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει πέσει στην διεθνή κατάταξή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter