Καταλονία: Ειδική επιτροπή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας στη διάρκεια του δημοψηφίσματος

Καταλονία: Ειδική επιτροπή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας στη διάρκεια του δημοψηφίσματος

Η Καταλονία θα συστήσει μια ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει τις πληροφορίες για κατάχρηση εξουσίας από την ισπανική αστυνομία στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την Κυριακή μετά τον τραυματισμό περισσότερων από 800 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν.

Χιλιάδες Ισπανοί αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με πλοία στην περιοχή για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία. Τη διεθνή καταδίκη προκάλεσαν οι σκηνές βίας που προκάλεσαν οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η διεξαγωγή του οποίου απαγορεύτηκε από το συνταγματικό δικαστήριο και η Μαδρίτη χαρακτηρίζει παράνομο και στο οποίο έλαβαν μέρος εκατομμύρια ψηφοφόροι, ήταν έγκυρο και δεσμευτικό και «πρέπει να το εφαρμόσουμε», είπε ο Πουτζντεμόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Είπε ωστόσο πως δεν επιδιώκει μια «τραυματική» απόσχιση από την Ισπανία αλλά μια νέα συνεννόηση.

«Δεν θέλουμε μια τραυματική διάσπαση… Θέλουμε μια νέα συνεννόηση με το ισπανικό κράτος», είπε.

Ο Καταλανός ηγέτης δήλωσε πως δεν είχε επαφή με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να δηλώσει αν τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης σε συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε πως το οριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter