Καταλονία: «Συμβολική» ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ουσιαστική αναδίπλωση

Καταλονία: «Συμβολική» ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ουσιαστική αναδίπλωση

Στα χαρτιά φαίνεται πως μένει, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, η προοπτική ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, μετά την ομιλία του προέδρου της ισπανικής επαρχίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν μεν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας»

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Ο Πουτζντεμόν πρότεινε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου της επαρχίας να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος.

“Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις” είπε ο Πουιτζντεμόντ, τονίζοντας ότι “δεν απευθύνει απειλές” και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας “δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση”.

“Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση”, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος”.

Αναλυτικά ΕΔΩ για το διάγγελμα Πουιτζντεμόν

Άμεση απάντηση της Μαδρίτης

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, έπειτα από την υπογραφή από τον Πουτζντεμόν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιείται προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση που θα δοθεί από το κεντρικό κράτος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter