Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές

Καταρρέουν οι Εστίες στη Θεσσαλονίκη - Κλειστό το εστιατόριο, ανεπαρκής θέρμανση και μούχλα

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές Εστίες της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι οικότροφοι, κάνοντας λόγο για χαλασμένες τουαλέτες, τοίχους με μούχλα, σπασμένους σωλήνες, προβληματικά ασανσέρ και ανεπαρκή θέρμανση. Αποκορύφωμα, όπως αναφέρουν, η επ’ αόριστον παύση λειτουργίας του εστιατορίου από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

Αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οι οικότροφοι των Εστιών προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στη Θεσσαλονίκη καθώς και της Διεύθυνσης των Εστιών της πόλης. Σημειώνεται ότι τα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Αθήνα τελούν υπό κατάληψη εδώ και περισσότερες από 20 ημέρες με αίτημα τη βελτίωση της ζωής των φοιτητών που διαβιούν στις Εστίες.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Η κατάσταση στις Φοιτητικές Εστίες πανελλαδικά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι και στις Εστίες της Θεσσαλονίκης η συντήρηση των κτιρίων έχει σταματήσει, οι εργαζόμενοι/ες των εστιών παραμένουν απλήρωτοι/ες και οι παροχές είναι πλέον μηδαμινές. Καθημερινά οι οικότροφοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα όπως χαλασμένες τουαλέτες, τοίχους με μούχλα, σπασμένους σωλήνες, ενώ τα ασανσέρ χαλάνε κάθε εβδομάδα και η θέρμανση είναι ανεπαρκής. Αποκορύφωμα αποτελεί η επ’ αόριστον παύση λειτουργίας του εστιατορίου από τη Δευτέρα 20/11. Κι ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, στις ΦΕΘ συνεχίζουν να εισπράττονται με εκβιαστικό τρόπο τα παράνομα ενοίκια από τους οικότροφους και πολλοί φοιτητές πετιούνται έξω πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με το πρόσχημα πως αυτοί φταίνε για τους 200 φοιτητές που δεν πήραν δωμάτιο. Τουλάχιστον απαράδεκτη είναι η στάση αυτή, από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά δωμάτια, που παραμένουν ασυντήρητα και δωμάτια κλειστά που δεν δίνονται με σκοπό να προσφέρονται για φιλοξενίες επί πληρωμή.

Για την κατάσταση αυτή που έχει επέλθει στις Εστίες γνωρίζουμε πολύ καλά πως ευθύνες φέρουν κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το Υπουργείο Παιδείας από τη μία, δεν προτίθεται πλέον να χρηματοδοτήσει συνολικά τη φοιτητική μέριμνα -σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών- και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ από την άλλη, δεν φέρνει στην επιφάνεια ούτε τις οικονομικές του δραστηριότητες, ούτε τις προθέσεις του. Παράλληλα η Πρυτανεία, παρόλο που αποποιείται των ευθυνών της, έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της, πως προκειμένου οι Εστίες να περάσουν στον πλήρη έλεγχό της θα πρέπει να κλείσει το εστιατόριο, να επιβληθούν ενοίκια και να εισαχθούν ανταποδοτικά κριτήρια. Δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια που μας αφαιρεί το κεκτημένο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και φοιτητική μέριμνα

Όπως και στην Αθήνα συνοικότροφοι από τις Εστίες ΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ έχουν κινηθεί συλλογικά σε κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, έτσι κι ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΘ προχώρησε από σήμερα (24/11) σε κατάληψη των γραφείων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της Διεύθυνσης των Εστιών Θεσσαλονίκης, κινούμενος στην ίδια κατεύθυνση διεκδίκησης. Συντονιζόμαστε και στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων Οικότροφων, ώστε οι φωνές μας να ακουστούν δυναμικά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

· Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση και Φοιτητική Μέριμνα

· Άμεση επαναλειτουργία του εστιατορίου των Εστιών Θεσσαλονίκης. Ούτε σκέψη για παύση της σίτισης στις Εστίες.

· Άμεση συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και των δωματίων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

· Διαμόρφωση εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ.

· Κατάργηση επιβολής ενοικίων.

· Πρόσληψη μόνιμου και αξιοπρεπώς αμειβόμενου προσωπικού. Έξω οι εργολαβίες από τις Εστίες.

· Άμεση συνεδρίαση της υπεύθυνης επιτροπής για τα εστιακά ζητήματα με παρουσία του Συλλόγου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.