Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου πήρε δηλητήριο όταν άκουσε την ποινή του – Πέθανε στο νοσοκομείο (Video)

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου πήρε δηλητήριο όταν άκουσε την ποινή του – Πέθανε στο νοσοκομείο (Video)

Η δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) στη Χάγη έξι πρώην ηγετών και στρατιωτικών αρχηγών των Κροατών της Βοσνίας διακόπηκε όταν ένας από τους κατηγορούμενους πήρε δηλητήριο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, μετά την επιβεβαίωση της καταδίκης του σε κάθειρξη 20 ετών.

Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ, 72 ετών, φώναξε «Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας» προτού βγάλει από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και καταπιεί το περιεχόμενο. Η δίκη διακόπηκε και ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο πελάτης του «πήρε δηλητήριο».

Αμέσως έφτασε ασθενοφόρο στον χώρο για να τον παραλάβει, με τα διεθνή Μέσα να μεταδίδουν πως ο 72χρονος Πράλγιακ άφησε λίγο αργότερα την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

https://twitter.com/euronews/status/935824576977821696

https://www.youtube.com/watch?v=2Rghd9yaJak

Στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δικάζονταν έξι πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κροατών της Βοσνίας που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους (1993-1994) που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Είναι η τελευταία ετυμηγορία του δικαστηρίου, που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, και αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία του όταν λήξει η εντολή του στα τέλη του έτους. Το 2013 είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εκστρατεία «εθνοκάθαρσης» των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Γιαντράνκο Πίρλιτς, πρώην υπουργός Άμυνας, του οποίου επιβεβαιώθηκε η καταδίκη σε 25ετή κάθειρξη.

Είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε εγκληματική επιχείρηση της κροατικής κυβέρνησης της εποχής υπό τον αποθανόντα πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν για τη δημιουργία ενός εθνοτικά «καθαρού» κράτους.

Το Ζάγκρεμπ, που υποστήριζε ότι είχε «καθαρά χέρια» στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, επιδίωκε την ανατροπή αυτού του ευρήματος.

Ωστόσο το εφετείο κατέληξε πως δεν αποδείχθηκε πως οι αρχικοί δικαστές είχαν «παρερμηνεύσει τα σχετικά στοιχεία» για τον επιβεβαιωμένο ρόλο του Τούτζμαν και του Ζάγκρεμπ στον πόλεμο της Βοσνίας.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από πολλά κροατικά μμε, μεταξύ των οποίων το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο N1 και οι κυριότερες εφημερίδες Jutarnji List και Vecernji List, προτού επιβεβαιωθεί από το Hina, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στον κατηγορούμενο.

Ο Πράλγιακ, που από μηχανικός έγινε διευθυντής θεάτρου, δεν ήταν στρατιωτικός, αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανέβηκε γρήγορα τις βαθμίδες των κροατικών δυνάμεων.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της κροατικής δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που πολέμησαν εναντίον των Βοσνίων το 1993-94, έχει αναφερθεί ως ένας από τους υπεύθυνους της καταστροφής της οθωμανικής γέφυρας του Μόσταρ.

Όμως για πολλούς Κροάτες παραμένει ήρωας. Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς ανέφερε σε ένα χαιρετισμό της, με την ευκαιρία της παρουσίασης ενός έργου που τιτλοφορείται «Στρατηγός Πράλγιακ»: «Η συμβολή του στρατηγού Σλόμπονταν Πράλγιακ ήταν τεράστιας σημασίας τόσο για την υπεράσπιση της Κροατίας και της Βοσνίας απέναντι στη ‘μεγάλη σερβική’ επίθεση όσο και για την επιβίωση του κροατικού λαού στην ιστορικό έδαφός του κατά τη διάρκεια του πατριωτικού πολέμου».

Πριν από την ανακοίνωση του θανάτου του Πράλγιακ στα κροατικά μμε, η πρόεδρος διέκοψε «επειγόντως» ένα ταξίδι στην Ισλανδία. Για εκείνην αντιπροσώπευε την «αλήθεια την οποία υπερασπίστηκε χωρίς διακοπή μετά τον πόλεμο».

Μαζί με άλλους πέντε αξιωματούχους της κροατικής δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μιας αυτοανακηρυχθείσας οντότητας των Κροατών της Βοσνίας, ο Πράλγιακ βρισκόταν σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου για την έφεση που είχαν ασκήσει στην καταδίκη τους για τον ρόλο τους στον πόλεμο το 1993 και το 1994 εναντίον των βοσνιακών δυνάμεων.

Είχαν κριθεί ένοχοι για μια «κοινή εγκληματική επιχείρηση» προκειμένου να επιβάλουν την κροατική κυριαρχία, χρησιμοποιώντας την εθνoκάθαρση στις περιοχές τις οποίες ήλεγχαν οι δυνάμεις τους.

Αν και στο πόλεμο της Βοσνίας αντιπαρατέθηκαν κυρίως οι Μουσουλμάνοι με τους Σέρβους, οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι πολέμησαν επίσης μεταξύ τους το 1993 και το 1994.

Η πιο συμβολική εικόνα αυτού του «πολέμου μέσα στον πόλεμο» ήταν η καταστροφή το 1993 του «Στάρι Μοστ» (που σημαίνει παλιά γέφυρα στα βοσνιακά), της οθωμανικής γέφυρας του Μόσταρ.

Το όνομα του Πράλγιακ συνδέθηκε με την καταστροφή. «’Ηταν απλώς μια παλιά γέφυρα», είχε πει το 2004.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter