ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος από τα μνημόνια έχει αριστερή υπογραφή

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος από τα μνημόνια έχει αριστερή υπογραφή

Με την υπερψήφιση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Δεν υπήρξε αρνητική ψήφος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν 13 λευκά.

Το πλήρες κείμενο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Στην εισήγησή της προς την Κ.Ε., η Πολιτική Γραμματεία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια και προσθέτει πως «το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό».

Στην εισήγηση περιγράφονταν επίσης όλα όσα πέτυχε η κυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και την αποτροπή της ανταπεργίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ακόμη, έγινε αναλυτική παρουσίαση των δομικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που αποτελούν και τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Με αφορμή το συνδικαλιστικό νόμο, προαπαιτούμενα στο πολυνομοσχέδιο για την γ΄αξιολόγηση, η εισήγηση τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία απέναντι σε όλους όσοι το επιβουλεύονται όπως το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και η ΝΔ.

Παρεμβάσεις

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε, «να έχουμε το δικό μας σοβαρό, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα, ώστε να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους, την απειλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ενισχυμένη εποπτεία και την αξιολόγηση των αγορών».

Κείμενο-πλατφόρμα κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή η πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ «53+». Μεταξύ άλλων σημειώνεται στο κείμενο ότι «χρειάζεται μια επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επανεκκίνηση που βασίζεται στις βασικές μας δεσμεύσεις για ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου, που συνεχίζονταν για δεκαετίες».

«Κάθε απόφαση της κυβέρνησης» -αναφέρουν οι «53+»- οφείλει να είναι συλλογική και σε άμεση σύνδεση με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα», και προσθέτουν πως «είναι σημαντικό να πορευόμαστε με βάση ότι οι ρήξεις και οι συμβιβασμοί που θα επιλέξουμε, θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και όχι ευκαιριακών σχεδιασμών».

Αναφερόμενοι στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, οι «53+» αναφέρουν ότι αποτελεί ασφαλώς μια κρίσιμη καμπή, «αλλά δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής, ενώ η παράλογη επιτροπεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς».

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα», και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2023, αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο που κατέθεσε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, η «Πλατφόρμα 2010».

Στο κείμενο που αποτελείται από 10 σημεία αναφέρουν επίσης ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων αλλά και υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών κανόνων, ωστόσο ο βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μεγαλώνει σημαντικά και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και αναπτυξιακό σχέδιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter