Κέιτ Σμιθ: Στο Λονδίνο ο Τσίπρας σε δυο εβδομάδες

Κέιτ Σμιθ: Στο Λονδίνο ο Τσίπρας σε δυο εβδομάδες

«Στη σταθερή και διαχρονική αξία των διμερών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας, την οποία ανέδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του Πρίγκιπα Καρόλου και θα ενισχύσει περισσότερο κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Λονδίνο σε δύο εβδομάδες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», αναφέρθηκε η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ.

Στην ομιλία της, κατά τον εορτασμό των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, χτες βράδυ στην πρεσβευτική κατοικία, η κ. Σμιθ πρόσθεσε ότι «αυτές τις σχέσεις τιμούμε σήμερα και αυτές τις στενές σχέσεις θέλουμε να καλλιεργήσουμε οι συνεργάτες μου κι εγώ με όλους εσάς τους επόμενους μήνες».

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πρώτη κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες στη Μ. Βρετανία, η πρεσβεία φιλοξένησε μικρή έκθεση-χρονολόγιο με τους αγώνες των γυναικών για την κατάκτηση της ψήφους στη Βρετανία και στην Ελλάδα και η πρέσβης έπλεξε το εγκώμιο των γυναικών που κατέκτησαν τη θέση που τους ανήκει στον δημόσιο βίο, πολιτικό και οικονομικό και στις δύο χώρες.

Ξεκινώντας από την Βασίλισσα, της οποίας γιορτάστηκαν τα τα 92α γενέθλια, υπενθύμισε ότι είναι ήδη η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του βρετανικού θρόνου και ότι «η βασιλεία της καλύπτει τουλάχιστον δυο περιόδους που άφησαν εποχή: το τέλος της Αυτοκρατορίας μετά την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα το BREXIT».

Αναφέρθηκε επίσης στη βρετανίδα πρωθυπουργό, τη δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό στη Βρετανία, ενώ στη Σκοτία είπε ότι η Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει την Αρχηγό της αντιπολίτευσης- και οι δύο γυναίκες. Στη Βόρεια Ιρλανδία επίσης γυναίκες ηγούνται των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ξεκίνησε από την εκλογή της πρώτης γυναίκας βουλευτού, της Ελένης Σκούρα το 1953, και ανέφερε τα ονόματα της Ελένης Βλάχου, της Άννας Συνοδινού, της Μελίνας Μερκούρη, της Αλέκας Παπαρήγα, της Λούκας Κατσέλη, της Βάσως Παπανδρέου, της Μαρίας Δαμανάκη της Μαριέττας Γιαννάκου, της Ντόρας Μπακογιάννη και της Φώφης Γεννηματά. Εκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη Βιργινία Τσουδερού, την οποία χαρακτήρισε «εμβληματική προσωπικότητα».

Ένα γυναικείο μουσικό τρίο έπαιξε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και έγιναν προπόσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Βασίλισσα.

Στην τελετή παρέστησαν πολιτικοί, Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι πολιτικών και οικονομικών φορέων, επιχειρηματίες, τραπεζίτες. Μεταξύ αυτών ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος , ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, η πρέσβης του Ισραήλ Ιριτ Μπεν Αμπα, ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμένος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο Κ. Δουζίνας , ο Γ. Μανιάτης, ο Ν. Μηταράκης, ο Πέτρος Ευθυμίου, οι κυρίες Μ. Βαρδινογιάννη και Μ. Λάτση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter