Κεντρικός τραπεζίτης υπό προθεσμία;

Κεντρικός τραπεζίτης υπό προθεσμία;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να προφυλάξει τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας που έχει δημιουργηθεί από την υπερπροσπάθεια των Ελλήνων και της κυβέρνησής του. 

Το μήνυμα αυτό διατυπωνόταν προς πάσα κατεύθυνση από κορυφαία στελέχη της διοίκησής της, που μετέφεραν την άποψη και τη στάση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέναντι στην ανησυχία που προκαλεί η εμπλοκή του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στην υπόθεση NOVARTIS αλλά και η εμμονή του σε σχήματα όπως η «προληπτική πιστοληπτική γραμμή» για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Μια ανησυχία που αποτυπώθηκε προ ημερών, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, σε ρεπορτάζ από τη Φρανκφούρτη τής πάντα καλά πληροφορημένης Wall Street Journal.Η συσχέτιση μάλιστα της περίπτωσης Στουρνάρα με τις αντίστοιχες των κεντρικών τραπεζιτών Σλοβενίας και Λεττονίας- που εμπλέκονται σε άλλου τύπου σκάνδαλα- είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική.

Το ίδιο χαρακτηριστική της ανησυχίας της ΕΚΤ είναι η έκτακτη κλήση κορυφαίου διευθυντικού στελέχους της Τράπεζας Ελλάδας από τον SSM στη Φραγκφούρτη για εξηγήσεις, στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, μετά από δημοσιεύματα που τον έφεραν εμπλεκόμενο σε ενέργειες πιθανώς μη συμβατές με τη θέση του και τον ρόλο του στην ελληνική κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ ανησυχεί παραλλήλως και για τη σταθερότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όχι μόνον γιατί αυτή επηρεάζει το ευρώ, αλλά επειδή λόγω των stress tests που διεξάγονται αυτήν την περίοδο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη. Εξάλλου η σταθερότητα της κεντρικής τράπεζας είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει επίσης ότι η εμφανής δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνηση για τα έργα και τις ημέρες Στουρνάρα –κάτι που διατυπώνεται και με τις συνεχείς αναφορές του κυβερνητικών στελεχών-αποτελεί εξίσου ανησυχητικό στοιχείο. Εξέλιξη για την οποία βεβαίως δεν χρεώνει την ελληνική κυβέρνηση.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η πιθανή περαιτέρω αποκάλυψη στοιχείων που σχετίζονται με την υπόθεση NOVARTIS και αφορούν τον κ. Στουρνάρα θα βαρύνουν το ήδη κακό κλίμα και θα κάνουν ιδιαιτέρως επισφαλή την παρουσία του στη θέση του διοικητή της ελληνικής κεντρικής τράπεζας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter