Κένυα: Η αυστηρότερη νομοθεσία κατά της πλαστικής σακούλας!

Κένυα: Η αυστηρότερη νομοθεσία κατά της πλαστικής σακούλας!

Κενυάτες που παράγουν, πωλούν ή ακόμη και χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες θα τιμωρούνται από σήμερα με ποινές φυλάκισης έως τεσσάρων ετών ή με πρόστιμα 40.000 δολαρίων, καθώς τέθηκε σε ισχύ στη χώρα ο νόμος για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά, ο οποίος είναι ο αυστηρότερος που έχει θεσπισθεί στον κόσμο.

Η χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής εντάσσεται από σήμερα στην ομάδα των περισσότερων από 40 άλλων χωρών που έχουν απαγορεύσει πλήρως ή εν μέρει ή φορολογούν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρουάντα και η Ιταλία.

Πολλές πλαστικές σακούλες καταλήγουν στους ωκεανούς στραγγαλίζοντας χελώνες, προκαλώντας ασφυξία σε θαλασοπούλια και γεμίζοντας το στομάχι δελφινιών και φαλαινών με σκουπίδια μέχρι να λιμοκτονήσουν.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, έως το 2050 θα έχουμε στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό απ’ ό,τι ψάρια», λέει ο Χαμπίμπ Ελ-Χαμπρ, ειδικός στα θαλάσσια απορρίμματα ο οποίος εργάζεται στην Κένυα για το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Οι πλαστικές σακούλες, για τις οποίες ο Ελ-Χαμπρ λέει πως χρειάζονται 500 έως 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν, εισέρχονται επίσης στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών και άλλων ζώων. Στα σφαγεία του Ναϊρόμπι, μέχρι και 20 πλαστικές σακούλες έχουν αφαιρεθεί από τα στομάχια μερικών αγελάδων που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Αυτό είναι κάτι που δεν συνέβαινε πριν από δέκα χρόνια, αλλά τώρα συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση», λέει ο κτηνίατρος Μπούτι Κινγιαντζούι καθώς παρακολουθεί άνδρες με ματωμένες λευκές στολές να αφαιρούν πλαστικές σακούλες από τα στομάχια αγελάδων που έχουν σφαγεί.

Ο νόμος της Κένυας επιτρέπει στην αστυνομία να ασκεί δίωξη ακόμη και σε κάποιον που έχει στην κατοχή του μια πλαστική σακούλα. Ωστόσο η Τζούντι Ουαχούνγκου, η υπουργός Περιβάλλοντος της Κένυας, δήλωσε πως η εφαρμογή του νόμου θα αρχίσει από τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές.

«Οι απλοί άνθρωποι δεν θα διώκονται», είπε η υπουργός στο Ρόιτερς.

Χρειάσθηκαν τρεις προσπάθειες σε διαστημα δέκα ετών για να υιοθετηθεί τελικά η απαγόρευση, την οποία δεν υποστηρίζουν όλοι.

Ο Σάμιουελ Ματόντα, εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχάνων της Κένυας, υποστήριξε πως θα κοστίσει 60.000 θέσεις εργασίας και θα υποχρεώσει 176 κατασκευαστές να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Η Κένυα είναι μια μείζων εξαγωγός πλαστικών σακουλών στην περιφέρεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter