Κι άλλα όπλα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την μη περικοπή των συντάξεων

Κι άλλα όπλα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την μη περικοπή των συντάξεων

Μόλις στο 3,9% έναντι 4% διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Εφόσον τα στοιχεία αυτά επικυρώνονται και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία με την απόκλιση να εντοπίζεται μόλις σε μερικά… εκατομμύρια ευρώ, πηγές στο υπουργείο Οικονομικών σχολιάζουν στο documentonews.gr, ότι ενισχύεται το οπλοστάσιο της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την μη περικοπή των συντάξεων. 

Επιπρόσθετα ενισχύεται η Ελληνική θέση ότι τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019, σε 3,6%, χωρίς την περικοπή των συντάξεων αποτελεί έναν εφικτό στόχο, από τη στιγμή που και η Eurostat δεν διαπιστώνει αποκλίσεις από τα στοιχεία που αποστέλλει κατά καιρούς η Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

Το 2017 το δημοσιονομικό πλεόνασμα παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,8% του ΑΕΠ ενώ το 2015 αναθεωρήθηκε οριακά από 0,6% σε 0,5%.

Καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων προκύπτουν στο ίδιο διάστημα οι επιδόσεις σε ότι αφορά το χρέος. Παρότι παραμένει στα ύψη για το 2017 οι νεώτερες εκτιμήσεις αναφέρουν δημόσιο χρέος 176,1% του ΑΕΠ έναντι 178,6% της εκτίμησης του Απριλίου. Αντίστοιχες προσαρμογές κατά δυο μονάδες χαμηλότερα γίνονται και στο 2016. Το ενοποιημένο χρέος Γενικής Κυβέρνησης στα τέλη του 2017 συνολικά 317,414 δισ. ευρώ εκ των οποίων 256,520 δισ. αφορά σε δάνεια από τα προγράμματα διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία ανακοινώνονται με βάση το ESA 2010 που χρησιμοποιεί η Eurostat και στο οποίο υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά τον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων έναντι του προγράμματος προσαρμογής.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter