Κι άλλο «μαχαίρι» στις συντάξεις θέλει να βάλει το ΔΝΤ

Κι άλλο «μαχαίρι» στις συντάξεις θέλει να βάλει το ΔΝΤ

Έκθεση – κόλαφος για το Ασφαλιστικό της χώρας, είναι αυτή που έχει συντάξει το ΔΝΤ, ζητώντας περικοπές στις συντάξεις, αλλά και ανατροπές, με ενδεχόμενες μελλοντικές μειώσεις ακόμα και στην Εθνική Σύνταξη.

Αποδομώντας τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, το Ταμείο στην έκθεσή του, περιγράφει με τα πιο «μελανά» χρώματα το Ασφαλιστικό της χώρας, κάνοντας λόγο για δημιουργία ελλειμμάτων που φτάνουν στο δυσθεώρητο 11% του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για το λόγο αυτό, το Ταμείο απαιτεί άμεση κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», που μεταφράζεται σε μείωση συντάξεων για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους. 

Με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι θα εξοικονομηθεί συνταξιοδοτική δαπάνη, που θα ανέλθει ετησίως στο 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ΔΝΤ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το ύψος της Εθνικής Σύνταξης (384 ευρώ). Εκτιμά ότι λειτουργεί ως αντικίνητρο για την παραμονή στην εργασία και ζητάει τη μείωσή της, μεσομακροπρόθεσμα.

Το Ταμείο δεν αφήνει ασχολίαστες ούτε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο σκέλος των εισφορών και στις συντάξεις. Θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις που δόθηκαν σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων (πχ νέοι επιστήμονες, αγρότες) στο σκέλος των εισφορών. Επίσης, πιστεύει ότι η Χριστουγεννιάτικη παροχή στους συνταξιούχους, εξαφάνισε το όποιο δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να έχει προκύψει από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, το 2016 και το 2017.

Η εμμονή του ΔΝΤ στα εργασιακά παραμένει αμετάβλητη στην έκθεσή του για την Ελλάδα. Επιμένει να απαιτεί κατάργηση του υπουργικού βέτο και διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων, από το 5% στο 10%. Παράλληλα, ζητάει εφαρμογή του μοντέλου της ανταπεργίας και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα δυσχεραίνουν τις απεργίες, ενώ επιμένει και για κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων που αλληλεπικαλύπτοναι. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter