Κίνα: Φόβοι πως μετατρέπεται σε μια «κοινωνία υπέργηρων»

Κίνα: Φόβοι πως μετατρέπεται σε μια «κοινωνία υπέργηρων»

Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων στην Κίνα αυξάνεται ταχύτατα, ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 400 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2035, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.

Οι ηλικιωμένοι στην Κίνα, αυξάνονται κατά 10 εκατομμύρια τον χρόνο από το 2000, ενώ οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την κοινωνική ασφάλιση (CAOSS) αναμένουν ότι θα φτάσουν περίπου στα 400 εκατομμύρια, στα τέλη του 2035.

Έτσι, εκτιμάται ότι η κινεζική κοινωνία θα μεταμορφωθεί σε μια “κοινωνία υπέργηρων.”

Η πολιτική του δεύτερου παιδιού

Αφότου τροποποιήθηκε η πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού, πολλές οικογένειες πλέον ονειρεύονται να μεγαλώσουν ένα δεύτερο παιδί. Άλλωστε και η χώρα έχει την διάθεση να ενθαρρύνει περισσότερους γονείς να αποκτήσουν δεύτερο παιδί.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2017, περισσότερα από 7,4 εκατ. μωρά γεννήθηκαν στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας μία αύξηση της τάξης του 7,8% από την ίδια περίοδο του 2016, ενώ το 57,7% αυτών των νεογνών είχαν ήδη ένα μεγαλύτερο αδελφάκι, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού «People Population News» ο οποίος υπάγεται στην Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού (NHFPC). Επίσης, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας της Κίνας (TFR), το οποίο δείχνει τον μέσο αριθμό παιδιών που θα φέρει στον κόσμο μία γυναίκα έφθασε στο 1,7 το 2016, σε σύγκριση με 1,5-1,6 που ήταν μεταξύ 2000 και 2015, σύμφωνα με στοιχεία της NHFPC.

Η Κίνα έχει εκδώσει νόμους και έχει χορηγήσει οικονομική στήριξη για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών φροντίδας για τη μητέρα και το παιδί. Ήδη 31 περιφέρειες στην επαρχία έχουν επικαιροποιήσει πολιτικές, οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερη άδεια μητρότητας. Το 2016 η Κίνα διέθεσε συνολικά 2,91 δισ.γιουάν (περίπου 441,6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για την κατασκευή γυναικολογικών και παιδιατρικών κλινικών σε μεγάλες πόλεις.

Μέχρι το 2020 η χώρα θα προμηθεύσει τα νοσοκομεία με 89.000 επιπλέον κρεβάτια για λεχώνες, ενώ θα εκπαιδεύσει 140.000 επιπλέον μαιευτήρες και μαίες. Εξάλλου, έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να δημιουργηθούν σε εθνικό επίπεδο περισσότερα κέντρα έκτακτης ανάγκης για τις μητέρες και τα παιδιά.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter