Κινέζικη σφραγίδα σε τιμή ρεκόρ!

Κινέζικη σφραγίδα σε τιμή ρεκόρ!

Μια κινέζικη σφραγίδα του 18ου αιώνα πωλήθηκε σε συλλέκτη στην αστρονομική τιμή των 21 εκατομμυρίων ευρώ!

Η σφραγίδα άνηκε στον Κινέζο αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ και πωλήθηκε σε δημοπρασία σε Κινέζο συλλέκτη, χθες στο Παρίσι. 

Η τιμή αγοράς – 21 εκατομμύρια ευρώ-  αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, αφού είναι 20 φορές πάνω από τις εκτιμήσεις του οίκου Drouot, που διεξήγαγε την δημοπρασία. Σύμφωνα με τον οίκο Drouot η σφραγίδα έχει αξία μεταξύ 800.000 και ενός εκατομμυρίου ευρώ, και είναι κατασκευασμένη από κόκκινο και λευκό στεατίτη, από τις πιο πολύτιμες πέτρες της εποχής εκείνης κυρίως για την κατασκευή σφραγίδων.

Όπως μεταδίδει ο telegraph, η σφραγίδα είναι διακοσμημένη και στις τέσσερις πλευρές της με κομψούς, αρχαϊκούς δράκους, ενώ η κορυφή της καλύπτεται από εννέα δράκους που καταδιώκουν το ιερό μαργαριτάρι, σύμβολο της αυτοκρατορικής εξουσίας και της αιωνιότητας. Ο αριθμός εννέα συμβολίζει το αρσενικό γένος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του οίκου δημοπρασιών, ο αυτοκράτορας Τσιανλόνγκ (1736-1795) φημιζόταν για τον μεγάλο αριθμό αυτοκρατορικών σφραγίδων που είχε και για την προτίμησή του σε αυτές που φιλοτεχνούνταν με περίπλοκη τεχνοτροπία. Φέρεται πως στον αυτοκράτορα άνηκαν περισσότερες από 1.800 σφραγίδες, από τις οποίες οι 700 χάθηκαν και 1.000 φυλάσσονται στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο. Ο Τσιανλόνγκ ήταν μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, αλλά και καλλιτέχνης που χρησιμοποιούσε σφραγίδες για να υπογράφει πίνακες ζωγραφικής.

Την συγκεκριμένη σφραγίδα, που έχει μέγεθος παλάμης, απέκτησε στα τέλη του 19ου αιώνα ένας Γάλλος νεαρός συλλέκτης, γιατρός αξιωματικός στο Ναυτικό, ο οποίος είχε επισκεφθεί επανειλημμένα την Κίνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Έκτοτε το πολύτιμο αντικείμενο παρέμεινε στην οικογένειά του, σύμφωνα με τον οίκο Drouot.

Ήταν μια από τις εκατοντάδες του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ που κυβέρνησε την Κίνα το μεγαλύτερο διάστημα του 18ου αιώνα και ήταν ένας από τους αυτοκράτορες με την μακροβιότερη θητεία στη χώρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ για σφραγίδα που πωλήθηκε σε δημοπρασία, ήταν 14 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter