Κίνηση υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη Γιούνκερ

Κίνηση υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη Γιούνκερ

Ως έναν σύμμαχο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τα μνημόνια υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα η Κυβέρνηση τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Η συνάντησή του μάλιστα με τον πρωθυπουργό σε λίγη ώρα αλλά και η ομιλία του στη Βουλή είναι κινήσεις υψηλού συμβολισμού αφού ο κ. Γιούνκερ, προφανώς όχι τυχαία, επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν το αυριανό κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το παζλ ολοκληρώνεται με τη για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραπόδοση των στόχων, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας (μένει να δούμε μέχρι ποίου σημείου) και διαψεύδει για μια ακόμη φορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Για δε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ξεχωριστή σημασία έχει και η για τρίτη συνεχή χρονιά που η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Ελληνική Κυβέρνηση και Ζ. Κ. Γιούνκερ έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις και για μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του EG του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, αλλά και για τις πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Επιπροσθέτως, στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ θα συζητηθούν τόσο η Ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσο και οι ευρωτουρκικές σχέσεις με αιχμή το προσφυγικό ενώ ο κ. Γιούνκερ θα αναφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter