Κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα για το «αιώνιο» πρόβλημα των σκουπιδιών

Κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα για το «αιώνιο» πρόβλημα των σκουπιδιών

Τη γέφυρα της Μεσογγής, κόβοντας την Κέρκυρας στα δύο, αναμένεται να κλείσουν την Πέμπτη για λίγες ώρες, κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας, που αντιδρούν στις ενέργειες του δήμου Κέρκυρας να μεταφέρει έναν μεγάλο όγκο σκουπιδιών που έχει ήδη δεματοποιηθεί, στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και έχει προορισμό τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Αλεύχιμμον οι κάτοικοι της Λευκίμμης αναμένεται να κλείσουν το γεφύρι της Μεσσογγης ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην προσπάθεια Δήμου και Περιφέρειας να λειτουργήσουν τον «παράνομο» ΧΥΤΑ.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του συλλόγου Αλεύχιμμον Μαρία Κοντομάρη επεσήμανε ότι οι κάτοικοι θα προσέλθουν σε διάλογο, εφόσον τους ζητηθεί, μόνο για το συνολικό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε καμιά περίπτωση για το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

Την ίδια ώρα προειδοποιητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από το σύλλογο «Παναγία Σπαρμιώτισα» την περασμένη Κυριακή έξω από το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου αντιδρούν στη μεγάλη καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά και την κατάσταση που έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, με τα «βουνά» των στοιβαγμένων, δεματοποιημένων σκουπιδιών να «πνίγουν» πλέον την περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Κέρκυρας, την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί με εισηγητή τον δήμαρχο Κώστα Νικολούζο, για την ολοκληρωμένη διαχείριση ως τη μοναδική και οριστική λύση για τα σκουπίδια του νησιού. Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Ιονίων νήσων σε δελτίου τύπου που εξέδωσε, διασαφήνισε ότι «τα σκουπίδια δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός νησιού» επισημαίνοντας ότι «οι «πολεμικές» τακτικές και οι λαϊκισμοί δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Κέρκυρα για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων».

«Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, έρχεται από το παρελθόν και οφείλεται σε ελλείψεις, αστοχίες και αδιαφορία τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας. Η διαιώνιση του προβλήματος με τη μέθοδο του στρουθοκαμηλισμού και την μετατόπιση ευθυνών στα διάδοχα σχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ήρθε η ώρα που ο καθένας οφείλει, επ’ ωφελεία των πολιτών και της οικονομίας της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων, να αναλάβει τις ευθύνες του με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματική υλοποίηση λύσης, που θα οδηγήσει την Κέρκυρα στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων και θα εξαλείψει τον κίνδυνο συσσώρευσης σκουπιδιών που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα για τη δυσφήμιση του τόπου και την υγεία των κατοίκων», αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου της Περιφέρειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter