Κλίμα καχυποψίας και παράνοιας στον Λευκό Οίκο

Κλίμα καχυποψίας και παράνοιας στον Λευκό Οίκο

Μέσα σε ένα αλλόκοτο κλίμα καχυποψίας και παράνοιας, ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε την Πέμπτη να εξακριβώσει ποιος είναι ο «δειλός» ο οποίος συνέταξε το ανώνυμο άρθρο γνώμης που καταγγέλλει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έκανε λόγο το βράδυ της Τετάρτης με ένα tweet ενδεικτικό της οργής που τον έχει καταλάβει για «προδοσία», στηλίτευσε με το που ξύπνησε τη συμπεριφορά της «αριστεράς» και των «μέσων ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων».

Πράγμα σπάνιο τελευταία, η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου, καταγγέλλοντας με μια γραπτή παρέμβασή της που εστάλη στο CNN τον ανώνυμο συντάκτη του κειμένου. «Δεν προστατεύετε αυτή τη χώρα, τη σαμποτάρετε με τις δειλές σας πράξεις», πέταξε απευθυνόμενη στον ανώνυμο «κυβερνητικό αξιωματούχο».

Στο κείμενο με τίτλο «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ», που δημοσιεύθηκε στις στήλες γνώμης της εφημερίδας The New York Times, το στέλεχος της κυβέρνησης αφηγήθηκε πώς το ίδιο και άλλοι αγωνίζονται εκ των ένδον εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» ενός προέδρου που ασκεί την εξουσία με τρόπο «μικροπρεπή», «παρορμητικό» και «αναποτελεσματικό».

Η αμφιλεγόμενη δημοσίευση του ανώνυμου άρθρου, την επομένη της προδημοσίευσης αποσπασμάτων του υπό έκδοση εκρηκτικού βιβλίου του ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουορντ, προκάλεσε μια μυριάδα ερωτημάτων στην Ουάσινγκτον και πέραν αυτής.

Ο μυστηριώδης συγγραφέας έγραψε μόνος του το κείμενο, ή μήπως εκπροσωπεί μια ομάδα; Ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου, εργάζεται στην περίφημη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ή σε κάποιο υπουργείο; Θα αποκαλύψει ποιος είναι για να δώσει περισσότερο κύρος σε αυτή τη μαρτυρία, ή όχι;

Η διατύπωση που επέλεξαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς —«ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ»— για να περιγράψουν τον συγγραφέα είναι αρκούντως ευρεία ώστε να χωράει πολές και διάφορες ερμηνείες και η λίστα με τους ανθρώπους που μπορεί να το έχουν γράψει είναι κατά συνέπεια τεράστια και περιλαμβάνει σενάρια που μοιάζουν τρελά.

Χαρακτηριστικό, όσο και απίστευτο, δείγμα: το γραφείο του αντιπροέδρου αισθάνθηκε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι ο Μάικ Πενς είναι πιο λευκός κι από το χιόνι ως προς την υπόθεση αυτή. «Ο αντιπρόεδρος υπογράφει τα άρθρα που γράφει», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του μέσω Twitter.

«Οι Νιου Γιορκ Τάιμς πρέπει να ντρέπονται, όπως και το πρόσωπο που έγραψε αυτό το ψευδές, παράλογο και δειλό άρθρο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος και η ομάδα των συνεργατών του δεν επιδίδονται ποτέ σε «τέτοιους ελιγμούς».

Τον ακολούθησαν σε αυτό το απίθανο μπαλέτο που αποκαλύπτει τον βαθμό της έντασης στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης πολλά στελέχη πρώτης γραμμής, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν καμιά σχέση με αυτή την ιστορία.

Ο Νταν Κόουτς, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, τόνισε ότι «η σεναριολογία» κατά την οποία συντάκτης του άρθρου είναι ο ίδιος είναι «ψευδής», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, αισθάνθηκε επίσης την ανάγκη να πει πως δεν είναι ο συγγραφέας του. Οι υπηρεσίες του υπουργού Αμύνης Τζιμ Μάτις εξέπεμψαν το ίδιο μήνυμα.

Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προέτρεψε όλους τους δημοσιογράφους που έχουν καταληφθεί από «εμμονή» για την ταυτότητα αυτού του «λούζερ» να τηλεφωνήσουν στη σύνταξη της Νιου Γιορκ Τάιμς, της «μοναδικής συνεργού αυτής της δόλιας πράξης».

Στο άρθρο, ο ανώνυμος συγγραφέας —ένα «πολύ επικίνδυνο πρόσωπο» κατά τον Ρούντι Τζουλιάνι, δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ— κρίνει ότι ο πρόεδρος βλάπτει την «καλή υγεία» της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, και παράλληλα να εμποδίζουμε τις πιο λαθεμένες παρορμήσεις του κ. Τραμπ έως ότου να αποχωρήσει από το αξίωμά του», προσθέτει.

«Αν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του, τότε οφείλουν να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία», σχολίασε από την πλευρά της η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, δημοκρατική γερουσιάστρια της Μασαχουσέτης, αναφερόμενη σε μια περίπλοκη διαδικασία για την απαλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου από τα καθήκοντά του.

Για τον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, ορκισμένο εχθρό του Τραμπ, το άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Τάιμς είναι αποκαλυπτικό, διότι δείχνει «τον βαθμό της ανησυχίας η οποία επικρατεί μέσα στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης».

«Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε στο NBC. «Ένα πληγωμένο λιοντάρι είναι πολύ επικίνδυνο ζώο και νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πληγωμένος.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter