Κοινό μέτωπο από Ιράν και Βρυξέλλες εναντίον Τραμπ

Κοινό μέτωπο από Ιράν και Βρυξέλλες εναντίον Τραμπ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένεται να λάβει σήμερα στις Βρυξέλλες τη στήριξη των Ευρωπαίων ομολόγων του στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενόψει της επικείμενης απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επαναφορά κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. 

Αν και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θέλει να απομονώσει το θέμα αυτό από τα άλλα αμφιλεγόμενα ζητήματα, ο Ζαρίφ αναμένεται να απαντήσει και στις ανησυχίες του Γάλλου, του Γερμανού και του Βρετανού ομόλογού του για τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν.

Όμως το βασικό ζήτημα για τους Ευρωπαίους είναι να εμφανίσουν ενιαίο μέτωπο προκειμένου να υπερασπιστούν τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπογράφηκε το 2015 έπειτα από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων.

Οι ΗΠΑ «προετοιμάζονται να καταγγείλουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και άρα να καταστρέψουν μια επιτυχία στις προσπάθειες να εμποδιστεί η συνέχιση της διάδοσης του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος στον κόσμο», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Ζαρίφ, ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι η πυρηνική συμφωνία δεν θα πρέπει να σχετίζεται με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τον ρόλο της στον πόλεμο στη Συρία. «Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο ζητήματα: θέλουμε να διατηρήσουμε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (…) και τον δύσκολο ρόλο του Ιράν στην περιοχή».

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter