Κοκτέιλ σκόνης και ομίχλης σκέπασε την Κρήτη – ακυρώθηκαν πτήσεις

Κοκτέιλ σκόνης και ομίχλης σκέπασε την Κρήτη – ακυρώθηκαν πτήσεις

Ένα πρωτοφανές, για τα τοπικά δεδομένα, καιρικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πυκνή σκόνη κάλυψε τον ουρανό με αποτέλεσμα, να είναι εξαιρετικά περιορισμένη η ορατότητα για τους οδηγούς ενώ προβλήματα υπήρξαν και με τις πτήσεις αεροσκαφών από και προς τα αεροδρόμια του νησιού.

Σύμφωνα το μετεωρολόγο Μ. Λέκκα, το φαινόμενο ίσως διαρκέσει μέχρι την Τρίτη (!) ενώ χαρακτηρίζεται πρωτοφανές για τη διάρκειά του…

Όπως επισημαίνει, τα καιρικά φαινόμενα δεν φαίνεται να αλλάζουν ενώ η ποσότητα της σκόνης στην ατμόσφαιρα δεν ξεπερνά το επιτρεπόμενο επίπεδο των 50 μικρογραμμαρίων, αφού προς το παρόν αγγίζει τα 15-20 μικρογραμμάρια κι αυτό κυρίως στα Χανιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, το έντονα κίτρινο χρώμα στην ατμόσφαιρα δεν είχε να κάνει τόσο με τη σκόνη όσο με την αντανάκλαση από τα φώτα των πόλεων.

Σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, το φαινόμενο, όπως σημειώνει, είναι πιο έντονο.

Αναλυτικά, ο κ. Λέκκας επισημαίνει:

“Λονδίνο γίναμε ! Πρωτόγνωρες πραγματικά εικόνες ομίχλης για τα βόρεια τμήματα του νησιού μας. Όλα τα πολιτικά μας αεροδρόμια αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περιορισμένη ορατότητα λόγω της ομίχλης, με εξαίρεση το αεροδρόμιο του Καστελίου όπου λόγω υψομέτρου δεν εμφανίζει προβλήματα σχηματισμού ομίχλης, όπως άλλωστε και άλλες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν ομίχλες να σχηματίζονται στην Κρήτη, μάλιστα εξίσου έντονες , αλλά όχι σε τόση επαναλαμβανόμενη διάρκεια αλλά και έκταση. Δεν έχει περάσει ένας μήνας από την επαναλαμβανόμενη εισβολή μεταφερόμενης αφρικανικής σκόνης , η οποία μας ταλαιπώρησε σε μεγάλο βαθμό και τώρα κάνει την εμφάνιση του αυτό το φαινόμενο της ομίχλης, το οποία πιθανά θα παραμείνει να επηρεάζει ιδιαίτερα τις βόρειες περιοχές του νησιού και για τις επόμενες ημέρες. Αμφότερα τα παραπάνω φαινόμενα οφείλονται στις ατμοσφαιρικές συνθήκες οι οποίες κάθε φορά τείνουν να επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες στο νησί μας και ευνοούν την εμφάνιση τους.

Τόσο στο κέντρο του Ηρακλείου όσο και στα προάστια του οι κάτοικοι ξύπνησαν, αντικρίζοντας ένα καθόλα παράξενο σκηνικό, βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία.

Οι οδηγοί που κινούνται στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο του νησιού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ορατότητας, ενώ λόγω της ομίχλης ακυρώθηκαν πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης” και τη Σητεία από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Cretalive, Cretapost

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter