Κολομβία: αιματηρή επίθεση ανταρτών ELN στη Μπογκοτά

Κολομβία: αιματηρή επίθεση ανταρτών ELN  στη Μπογκοτά

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν χθες το βράδυ στη Μπογκοτά, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία οι αρχές της Κολομβίας επέρριψαν στην οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Πρόκειται για το τελευταίο κίνημα ανταρτών που παραμένει ενεργό στη χώρα και τέσσερις άνδρες που φέρονται να ανήκουν στις τάξεις του συνελήφθησαν σε δυτική επαρχία.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την ώρα που τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ELN επιδιώκουν την έναρξη συνομιλιών για τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης παρόμοιας με εκείνη που υπεγράφη ανάμεσα στην Μπογκοτά και τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

«Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι επρόκειτο για μια ανεύθυνη και αισχρή ενέργεια του ELN», με σκοπό την «κατατρομοκράτηση του πληθυσμού», εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Λουίς Κάρλος Βιγέγκας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για επτά αστυνομικούς τραυματίες, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέλη του ELN – μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1964 έπειτα από μια εξέγερση των αγροτών, εμπνεόμενη από την επανάσταση της Κούβας – σκότωσαν έναν 19χρονο βοηθητικό της αστυνομίας, ο οποίος φρουρούσε έναν ηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή Τόρκα, βόρεια της πρωτεύουσας, και κατόπιν τοποθέτησαν εκρηκτικά κοντά στο πτώμα του.

Όταν άλλοι αστυνομικοί πλησίασαν, ο εκρηκτικός μηχανισμός, που αποτελείτο από 500 γραμμάρια αμμωνίας και μεταλλικά θραύσματα, πυροδοτήθηκε από απόσταση τραυματίζοντας τους πέντε, διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής της πρωτεύουσας, ο στρατηγός Χούβερ Πενίγια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προσφέρεται αμοιβή 30 εκατομμυρίων πέσος (9.800 δολαρίων ΗΠΑ) από τις αρχές για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών της επίθεσης, που φέρονται να αφαίρεσαν το όπλο του νεκρού αστυνομικού.

Ο Πενίγια ανέφερε ότι τρεις ύποπτοι, που αναγνωρίστηκαν χάρη σε καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, ανακρίνονται.

Εξάλλου τέσσερις φερόμενοι ως γκεριγέρος, αντάρτες του ELN, συνελήφθησαν από τον στρατό καθώς ξεφόρτωναν όπλα σε ένα λιμάνι στην επαρχία Ναρίνιο (νοτιοδυτική Κολομβία). Συνολικά 55 γκεριγέρος του ELN έχουν συλληφθεί από την αρχή της χρονιάς.

Η κυβέρνηση και η οργάνωση αυτή των ανταρτών, η οποία έχει ακόμη 1.500 μαχητές, διαπραγματεύονταν μυστικά από τον Ιανουάριο του 2014 για να προετοιμάσουν την έναρξη επίσημων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Η έναρξή τους, που είχε αναγγελθεί πως θα λάμβανε χώρα την 27 Οκτωβρίου στον Ισημερινό, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή και οι συνομιλίες ανεστάλησαν μέχρι τη 10η Ιανουαρίου.

Από τη δεκαετία του ’60, στην εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη που αιματοκύλισε την Κολομβία ενεπλάκησαν πάνω από τριάντα οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιά τάγματα θανάτου, ο στρατός και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Ο πόλεμος αυτός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 45.000 παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter