Κολομβία: Σε «σταθερή κατάσταση» ο ηγέτης της FARC μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο

Κολομβία: Σε «σταθερή κατάσταση» ο ηγέτης της FARC μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο Ροδρίγο Λονδόνιο, ο ηγέτης της οργάνωσης FARC της Κολομβίας που υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης με την Μπογοτά, βρισκόταν σε «σταθερή κατάσταση» και ήταν «ήρεμος» χθες Δευτέρα, μία ημέρα μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, γνωστοποίησε ιατρική πηγή.

Οι γιατροί «θεωρούν την εξέλιξη της κατάστασής του ικανοποιητική και οι κλινικές παράμετροι έχουν σταθεροποιηθεί, έπειτα από (…) το ελαφρύ εγκεφαλικό» που υπέστη ο Λονδόνιο, δήλωσε η Λιδίς Ερέρα, διευθύντρια της κλινικής του Βιγιαβισένσιο, στην κεντρική Κολομβία, όπου νοσηλεύεται.

«Δεν υπήρξε καμιά μεταβολή της σωματικής ή διανοητικής του κατάστασης», πρόσθεσε η Δρ. Ερέρα, η οποία πάντως διευκρίνισε ότι ο Λονδόνιο θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 72 ώρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας «για προληπτικούς λόγους».

Όταν εισήχθη στην κλινική την Κυριακή, ο επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, γνωστός τον καιρό της παρανομίας ως Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο, εμφάνιζε συμπτώματα όπως δυσκολία στην ομιλία και δεξιά ημιπληγία.

«Σήμερα νιώθω καλύτερα κι ευχαριστώ όλους όσοι μου έστειλαν μηνύματα. Οι εκδηλώσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης σας με γεμίζουν ευγνωμοσύνη», έγραψε ο ίδιος ο Τιμοσένκο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο επικεφαλής των FARC, 58 ετών, υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο το πρωί της Κυριακής, ενώ ετοιμαζόταν να επισκεφθεί έναν από τους 26 καταυλισμούς όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περίπου 7.000 μαχητές της οργάνωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας του αφοπλισμού τους — η οποία ολοκληρώθηκε — και επανένταξής τους στην πολιτική ζωή.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Βιγιαβισένσιο, όπου νοσηλεύεται ακόμη. Η πόλη αυτή βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε η τελετή παράδοσης των όπλων των ανταρτών την 26η Ιουνίου.

Ο Λονδόνιο είχε χρειαστεί νοσηλεία στην Κούβα λόγω ενός θρόμβου στο μυοκάρδιο το 2015, ενώ ήδη διεξάγονταν στην Αβάνα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος που θα οδηγούσαν στην υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ειρήνης, την 26η Σεπτεμβρίου του 2016.

Εκείνη η συμφωνία, που απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη 2α Οκτωβρίου 2016, τροποποιήθηκε και υπογράφτηκε τελικά από τον Τιμοσένκο και τον Σάντος την 24η Νοεμβρίου 2016, πριν επικυρωθεί οριστικά από το κοινοβούλιο της Κολομβίας την 30ή Νοεμβρίου 2016.

Η οργάνωση FARC, που ιδρύθηκε έπειτα από μια εξέγερση των αγροτών το 1964, πολέμησε πάνω από 12 κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Κολομβίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter