Κονγκό: 17 νεκροί από την επιδημία Έμπολα στη χώρα

Κονγκό: 17 νεκροί από την επιδημία Έμπολα στη χώρα

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται αντιμέτωπη “με μια νέα επιδημία του Έμπολα” που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους στην επαρχία του Ισημερινού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Στις 3 Μαΐου αναφέρθηκαν 21 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού και 17 θάνατοι, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο”. Το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 80%.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα ενέκρινε το σχέδιο δράσης που πρότεινε το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Από τις 3 Μαΐου πάντως δεν έχουν αναφερθεί άλλοι θάνατοι, συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία δεν διευκρινίζεται το πότε ξέσπασε η επιδημία.

Μια ομάδα γιατρών του υπουργείου Υγείας, μαζί με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέβη στην πόλη Μπικόρο όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα θύματα. “Προτεραιότητά μας είναι να πάμε στο Μπικόρο για να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση και τους συνεργάτες μας ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τα δεινά που σχετίζονται με αυτή τη νέα επιδημία του Έμπολα” είπε ο γιατρός Πέτερ Σαλάμα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η επιδημία αυτού του θανατηφόρου ιού στη ΛΔ του Κονγκό είναι η ένατη που καταγράφεται από το 1976. Στην τελευταία επιδημία, το 2017, η οποία ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών της Κινσάσα έλαβε πέντε δείγματα από ύποπτα κρούσματα στις 6 Μαΐου και τα δύο από αυτά βγήκαν θετικά. Ο ΠΟΥ θέλει να συγκεντρώσει και άλλα δείγματα και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους “με μηνύματα που θα αφορούν την πρόληψη και τον έλεγχο” της ασθένειας, είπε ο διευθυντής του Οργανισμού για την Αφρική, Δρ. Ματσιντίσο Μοέτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter