Κοντονής: Δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό οι υποθέσεις χρηματισμού πρώην κυβερνητικών στελεχών

Κοντονής: Δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό οι υποθέσεις χρηματισμού πρώην κυβερνητικών στελεχών

Στις υποθέσεις χρηματισμού κυβερνητικών αξιωματούχων των προηγούμενων Κυβερνήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και “έχουν δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό” αλλά και στα φαινόμενα διαφθοράς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης “που υπερβαίνουν συχνά τις αντοχές της κοινωνίας”, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Σε χαιρετισμό του, συγκεκριμένα, στο Συνέδριο «Δημόσια δεοντολογία στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο κ. Κοντονής, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι :

*Οι υποθέσεις που το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακόμη και σε υψηλότατο επίπεδο, «έχουν δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό».

*Στην τοπική αυτοδιοίκηση φαινόμενα όπως χρηματισμοί, ευνοιοκρατία, άρνηση εκτέλεσης εντολών, αδιαφάνεια, υπερβαίνουν συχνά της αντοχές της κοινωνίας. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα μια υπόθεση από τον τόπο καταγωγής του, την Ζάκυνθο, όπου αυτή την περίοδο διενεργείται εισαγγελική έρευνα, διότι διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδοθεί πλαστές διαταγές πληρωμής. Αυτοί οι πλαστοί εκτελεστοί τίτλοι κοινοποιούνταν με δικαστικό επιμελητή στη διοίκηση του Δήμου, χωρίς ποτέ ο Δήμος να ελέγξει αν αυτές οι διαταγές πληρωμής βασίζονταν σε μια υπαρκτή απαίτηση, ποτέ δεν είχε ασκηθεί ανακοπή και η αρμόδια υπηρεσία πλήρωνε αυτού του τύπου τις «απαιτήσεις».

Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου. «Ο έλεγχος -τόνισε- είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή ο έλεγχος γίνεται εσωτερικά: η αντιπολίτευση ελέγχει τη διοίκηση. Αν όμως η αντιπολίτευση είναι διεφθαρμένη, αυτό οδηγεί σε μια ομερτά».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως «η σημερινή κυβέρνηση, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ζήτημα της ηθικής στο δημόσιο βίο και πως θα παραμείνει προσηλωμένη στην εντολή του ελληνικού λαού για μηδενική ανοχή στη διαφθορά, μηδενική ανοχή στην εκμετάλλευση και την παραβατικότητα ενισχύοντας το νομικό οπλοστάσιο και επεμβαίνοντας όταν και όπου χρειάζεται για να άρει κυβερνητικές πράξεις που προκαλούν γενικότερη ηθική απαξία». 

«Η ηθική στερεώνει τη Δημοκρατία, αποτελεί πυλώνα του Πολιτεύματος και αναγκαίο προαπαιτούμενο κοινωνικής συμβίωσης και ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter