Κοντονής: «Την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης την έχει η ΝΔ»

Κοντονής: «Την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης την έχει η ΝΔ»

«Την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης δεν την έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την έχει η ΝΔ» είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη, για τη λειτουργία του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας.

Αντέστρεψε τα πυρά τόσο του κ. Κυριαζίδη όσο και της ηγεσίας της ΝΔ για το νόμο Παρασκευόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης, λέγοντας πως η πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία «σωστά έπαιρνε αυτά τα μέτρα».

Κατά τον κ. Κοντονή, παρά το γεγονός ότι επί των αποσυμφορητικών νόμων που είχαν ψηφισθεί επί προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρχε επανεμπλοκή ορισμένων κρατουμένων σε παράνομες πράξεις μετά την αποφυλάκισή τους, οι τότε κυβερνήσεις σωστά τα έπαιρναν τα μέτρα αυτά γιατί η κατάσταση είχε φτάσει σε οριακό σημείο όσον αφορά τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

«Εμείς δε, παραλάβαμε μία κατάσταση όπου η χώρα είχε ελεγχθεί πολλαπλώς από ευρωπαϊκούς οργανισμούς» επισήμανε και πρόσθεσε: «Και είχαν επιβληθεί και πρόστιμα. Αντί να πληρώνουμε πρόστιμα μετά από προσφυγές και αγωγές κρατουμένων και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι, αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται για τη καλύτερη λειτουργία του Σωφρονιστικού Συστήματος».

Με τη μεταρρύθμιση που θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στον Σωφρονιστικό και Ποινικό Κώδικα, θα επέλθει εκλογίκευση των ποινών των δικαστηρίων ώστε να μην χρειάζεται η κάθε κυβέρνηση να εισηγείται αποσυμφορητικούς νόμους και να επεμβαίνει εμμέσως στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

«Οι προσπάθειες αυτές σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη» τόνισε ο κ. Κοντονής, ενώ συμπλήρωσε πως θεωρεί ότι καθυστερήσεις και αβελτηρίες των προηγούμενων ετών διορθώνονται με τρόπο εποικοδομητικό και προς όφελος της Δικαιοσύνης αλλά και όσων υπέπεσαν σε κάποιο αδίκημα σοβαρό ή όχι.

«Είναι καθήκον απέναντι στην κοινωνία αλλά και καθήκον της χώρας απέναντι στη διεθνή κοινότητα και σε αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αταλάντευτη» κατέληξε ο υπουργός.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter