Κοντονής: Υπό ποινική διερεύνηση οι εισαγγελείς της υπόθεσης Βγενόπουλου

Κοντονής: Υπό ποινική διερεύνηση οι εισαγγελείς της υπόθεσης Βγενόπουλου

Σε μία πολύκροτη αποκάλυψη προέβη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, γνωστοποιώντας πως όσοι εισαγγελείς ασχολήθηκαν με την υπόθεση Βγενόπουλου βρίσκονται υπό ποινική διερεύνηση, ενώ όσοι εξ αυτών είναι εν ενεργεία εκκρεμούν πειθαρχικές διαδικασίες.

Αντιστρέφοντας τα πυρά που δέχτηκε κατά τη συζήτηση της Επερώτησης της ΔΗΣΥ για τη Δικαιοσύνη, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε προς τους βουλευτές της Φώφης Γεννηματά πως είναι «βουτηγμένοι μέχρι τα αυτιά στην υπόθεση Βγενόπουλου» λόγω των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Στηλίτευσε την αυτόκλητη συνηγορία υπέρ της εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, τονίζοντας πως κατά της συγκεκριμένης εισαγγελικής λειτουργού έχουν ασκηθεί πειθαρχικές ποινές για παραβάσεις και παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων της. «Εσείς δηλαδή τι μας λέτε εδώ; Ότι παρενέβη η κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να τιμωρηθεί η κ. Τσατάνη;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας πως οι βουλευτές της ΔΗΣΥ αναμοχλεύουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά του κ. Παπαγγελόπουλου.

Αποκάλυψε δε ότι η σχετική αναφορά του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, έχει διαβιβαστεί στην ηγεσία της Δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες συνολικά έξι εισαγγελέων που σχετίζονται με την υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ κατά όσων παραμένουν εν ενεργεία εισαγγελείς «τρέχει» και η πειθαρχική τους διερεύνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Γιάννης Γράβαρης, διατύπωσε αιτιάσεις και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και συγκεκριμένα των τυχόν ευθυνών των εισαγγελικών λειτουργούν που ενεπλάκησαν με το πολύκροτο σκάνδαλο του αποθανόντα μεγαλοεπιχειρηματία. 

«Η ΔΗΣΥ αντέγραψε πιστά τη ΝΔ»

«Τέτοια ταύτιση απόψεων και ισχυρισμών ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, ψέγοντας τη ΔΗΣΥ για αντιγραφή της Επερώτησής της από την αντίστοιχη που είχε προηγηθεί από τη ΝΔ. «Συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο στα κοινοβουλευτικά χρονικά» είπε και πρόσθεσε πως η Επερώτηση της ΔΗΣΥ αποτελεί πιστή αντιγραφή της Επερώτησης που είχε καταθέσει η ΝΔ. Με αφορμή την πρωτοφανή αντιγραφή του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, αποκάλεσε «ιδιότυπο κόμμα της κεντροδεξιάς» τη ΔΗΣΥ, η οποία «σύρεται πίσω από τη ΝΔ ακόμα και σε τέτοια θέματα».

Ως προς τις αιτιάσεις των βουλευτών της ΔΗΣΥ για τη μη τήρηση της επετηρίδας αναφορικά με το διορισμό των ανωτάτων δικαστών, διερωτήθηκε πότε το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι ανάλογο, επικαλούμενος αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος. «Δεν ήρθατε για να κάνουμε σοβαρή συζήτηση, αλλά για να κάνετε φτηνή αντιπολίτευση» διαπίστωσε και επισήμανε πως η τοποθέτηση της Β. Θάνου στην θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού δεν επιφέρει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

«Η κυβέρνηση δεν αποθαρρύνει τους δικαστές να πράξουν κατά τη συνείδησή τους» αποσαφήνισε, υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων εφαρμόζονται από το «Α» ως το «Ω». «Αυτός είναι ο σεβασμός και όλα τα άλλα είναι φτηνές αιτιάσεις» κατέληξε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter