Κοριόπολις: Ένοχοι Μπέος, Τσακογιάννης, Κομπότης, Μποροβήλος και άλλοι

Κοριόπολις:  Ένοχοι Μπέος, Τσακογιάννης, Κομπότης, Μποροβήλος και άλλοι

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις αποφάσεις του για τους 84 κατηγορούμενους του «Κοριόπολις». 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί και ελάχιστοι κρίθηκαν αθώοι. Μέχρι στιγμής:

– Αχιλλέας Μπέος: ένοχος για δωροδοκια-δωροληψια, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα στους αγώνες Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου (12/3/2011), Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός Βόλου (27/2/11) και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’εξακολούθηση.

– Γιώργος Τσακογιάννης: ένοχος για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος κατ’εξακολούθηση, για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, για δωροδοκία-δωροληψία, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για απόπειρα εκβίασης και για παράνομη οπλοκατοχή. Οι επίμαχοι αγώνες είναι: Πόντιοι Κατερίνης-Αετός Σκύδρας, Ηλιούπολη-Λεβαδειακός, Εθνικός Αστέρας-Ηλιούπολη, Ηλιούπολη-Εθνικός.

– Γιάννης Κομπότης: Ένοχος για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στον αγώνα Ηλιούπολη-Λεβαδειακός 2-4

– Γιώργος Μποροβήλος και Δημήτρης Μπάκος: Ένοχοι για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στους αγώνες: Πανσερραϊκός-Αστέρας Τρίπολης, Καβάλα-Αστερας Τρίπολης, Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου

– Αβραάμ Παπαδόπουλος και Κώστας Μενδρινός: Ένοχοι για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’εξακολούθηση

– Νίκος Παντέλης: Ένοχος για δωροδοκία-δωροληψία στους αγώνες Εθνικός Αστέρας-Ηλιούπολη και Ηλιούπολη-Εθνικός, για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

– Άγγελος Τραυλός: Ένοχος για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’εξακολούθηση.

– Γιάννης Παπαδόπουλος: Ένοχος για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα.

– Μιχάλης Νικολόπουλος: Ένοχος για δωροδοκία-δωροληψία στους αγώνες Ηλιούπολη-Λεβαδειακός, Ηλιούπολη-Εθνικός και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα.

Αθωώθηκαν οι Μιχάλης Κουντούρης, Ηρακλής Νύκταρης, Αλέκος Βοσνιάδης και Νίκος Πηρούνιας. Σε λίγο θα ανακοινωθούν κι οι ποινές των ενόχων.

Το χρονικό της δίκης

Πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που ξεσκεπάστηκε το μεγαλύτερο (εως το επόμενο…) σκάνδαλο στημένων αγώνων της περιόδου 2008-11 στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το περιβόητο «Κοριόπολις» και σήμερα έφτασε η ώρα της τελικής ετυμηγορίας, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις αποφάσεις του για κάθε έναν από τους 84 κατηγορούμενους στην υπόθεση και τις ποινές που τους αποδόθηκαν.

Με το «καλημέρα» στο δικαστήριο, η έδρα έριξε την «βόμβα» κι έκανε την αίθουσα άνω-κάτω από τις αντιδράσεις πολλών εκ των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση της εισαγγελέως να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της “συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε παράνομο στοίχημα”, κάτι που άλλαξε άρδην τα μέχρι χθες δεδομένα. Να θυμίσουμε ότι η εισαγγελέας της έδρας, Παγώνα Ζάκα, είχε προτείνει να απαλλαγούν από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 54 κατηγορούμενοι και να κηρυχτούν ένοχοι οι υπόλοιποι 30, για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά περίπτωση.

Η ανακοίνωση όμως του δικαστηρίου έβαλε «φωτιά» στην αίθουσα. Φωνές, κραυγές, ενστάσεις, διαμαρτυρίες. Χαμός. Κι αυτό γιατί όλοι κατάλαβαν ότι οι καταδικασθέντες θα ήταν πολύ περισσότεροι από τους 30 που είχε προτείνει αρχικά η εισαγγελέας, αφού πολλοί κατηγορούμενοι κατηγορούνταν μόνο γι’ αυτό το αδίκημα. Μετά τα νέα δεδομένα η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι (και) για το συγκεκριμένο αδίκημα οι Μπεος, Τσακογιαννης, Τραυλός, Ζαβαντίας, Παπαδόπουλος, Νικολόπουλος και άλλοι. Συνολικά δηλαδή 35-40 κατηγορούμενοι!

Οι δικηγόροι όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν και ζήτησαν την απαλλαγή όλων για το αδίκημα της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα και υποστήριξαν ότι «υφιστάμεθα έναν ακατανόητο δικονομικό αιφνιδιασμό». Μάλιστα ζήτησαν να διακοπεί η δίκη για να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν την κατηγορία, για την οποία περίμεναν απαλλακτική απόφαση αλλά βρέθηκαν προ απροόπτου. Επικαλέστηκαν μάλιστα “νομική πλάνη”, υποστηρίζοντας ότι το 2011 οι κατηγορούμενοι δεν ήξεραν ότι οι ξένες στοιχηματικές εταιρίες ήταν παράνομες στην Ελλάδα, αφού τις έβλεπαν να διαφημίζονται παντού. Όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους. «Το δικαστήριό σας δεν μπορεί να κρίνει με απλές ενδείξεις. Αν έχετε αποδείξεις ότι είμαι ένοχος, δέχομαι να εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας. Δεν γίνεται να δικάζονται άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή το λέει η πιάτσα».

Νεότερα και πιο αναλυτικά σε λίγο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter