Κοστέλο: Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα στηρίζεται στα πόδια της

Κοστέλο: Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα στηρίζεται στα πόδια της

Τις τεράστιες προσπάθειες της Ελλάδας τονίζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, που βλέπει κοντά το τέλος της αβεβαιότητας.

Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα μπαίνει με αξιώσεις στο τελευταίο έτος του προγράμματος για να το ολοκληρώσει τον Αύγουστο του 2018, εκφράζει ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο. Στην αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ , ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα για να υλοποιήσει τα 140 προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Κοινός στόχος είναι το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 ώστε η χώρα να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις δηλώνει ο Ντέκλαν Κοστέλο και τονίζει ότι «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επομένως η Ελλάδα περνά στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι είναι σε «στέρεη βάση» και ο κοινός στόχος είναι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και θα σταθεί «στα πόδια της».

Ο Ντέκλαν Κοστέλο αναφέρεται στις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης: «Οι ελληνικές αρχές έκαναν εκπληκτικές προσπάθειες για να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν τα 140 προαπαιτούμενα που απαιτούνταν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό επέτρεψε στο Eurogroup, τον προηγούμενο μήνα να λάβει την απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αυτό ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος της αβεβαιότητας η οποία επηρέασε την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες».

Παράλληλα χαρακτηρίζει ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022: «Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter