Κούβα: Διήμερο πένθος για τους 107 νεκρούς του αεροπορικού δυστυχήματος (Video)

Κούβα: Διήμερο πένθος για τους 107 νεκρούς του αεροπορικού δυστυχήματος (Video)

Το διήμερο πένθος άρχισε επίσημα σήμερα στην Κούβα, την επομένη του αεροπορικού δυστυχήματος κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 107 ανθρώπων και τον τραυματισμό τριών που χαροπαλεύουν.

Το Boeing 737-200 συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή χθες το μεσημέρι, ενώ μόλις είχε απογειωθεί από την Αβάνα για το Xoλγκουίν της ανατολικής Κούβας, με 110 επιβαίνοντες: 104 επιβάτες, κυρίως Κουβανούς σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, και έξι Μεξικανούς μέλη του πληρώματος.

Ακόμη δεν είναι σαφές τί προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά την απογείωσή του, τη στιγμή που έπαιρνε στροφή. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά.

“Γύριζα στο σπίτι και είδα το αεροπλάνο, είδα ότι ο πιλότος έκανε ελιγμό προς τα δεξιά, το αεροπλάνο έχασε ύψος και έκανε βουτιά”, δήλωσε ο Γιασνιέλ Ντίας, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) ίσως ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με την έρευνα.

“Αρχίζουμε όλες τις σχετικές έρευνες και θα ανακοινώσουμε τις πληροφορίες μόλις τις έχουμε”, δήλωσε χθες, Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο πριν από ένα μήνα.

Η Γενική Διεύθυνση Αεροναυπηγικής της Πολιτικής Αεροπορίας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τις κουβανικές αρχές να ρίξουν φως σε αυτή την τραγωδία και η αμερικανική εταιρία Boeing συγκρότησε ομάδα τεχνικών για να καλύψει τυχόν ανάγκες των κουβανικών αρχών.

Η δημόσια εταιρία Cubana de Aviacion ενοικίαζε το αεροπλάνο από τη μεξικανική αεροπορική εταιρία Global Air (γνωστή και ως Aerolineas Damojh) με τη μέθοδο “wet lease” που προβλέπει την ενοικίαση του αεροσκάφους με το πλήρωμα, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείτο από δύο πιλότους, τρεις αεροσυνοδούς και έναν τεχνικό.

Το αεροσκάφος που κατασκευάστηκε το 1979, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, πέρασε την τελευταία του επιθεώρηση τον Νοέμβριο του 2017.

Καθώς οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επιβατών, παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ξένων επιβαινόντων, πέραν του πληρώματος που ήταν Μεξικανοί.

Επί του παρόντος, μόνο η κυβέρνηση της Αργεντινής επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο πολιτών της.

Στο Μπουένος ‘Αιρες, ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, φίλος της Κούβας, απέστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, όπως έκαναν πριν από αυτόν πολλές λατινοαμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από την Εκκλησία της Κούβας να μεταφέρει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες των θυμάτων αναρτώνται από φίλους και συγγενείς τους, όπως αυτές του Χοσέ ‘Ανχελ, διευθυντή του μουσικού συγκροτήματος Bolero Salsa, και της συζύγου του Αμπαρο Ιμπάν.

Στο νοσοκομείο της Αβάνας Calixto Garcia, η κατάσταση των τριών επιβαινόντων, γυναικών από την Κούβα, παραμένει κρίσιμη.

Στο Μεξικό, οι οικογένειες των μελών του πληρώματος είναι συντετριμμένες.

https://www.youtube.com/watch?v=YE2kaIVPcS4

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter