Κουφοντίνας στο Documentonews: Εκβιάζουν τους εισαγγελείς που μου έδωσαν άδεια

Κουφοντίνας στο Documentonews: Εκβιάζουν τους εισαγγελείς που μου έδωσαν άδεια

“Εκφοβισμό των εισαγγελέων” που του έδωσαν νόμιμη άδεια από τη φυλακή καταγγέλλει στο Dοcumentonews, ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Για “εκφοβισμό των δύο εισαγγελέων” που ψήφισαν να του χορηγηθεί η τακτική άδεια, μετά από 15 χρόνια στη φυλακή, μιλά στο Documentonews ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του να ξεκινήσει , από τις 30 Μαΐου, απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα την τακτική άδεια, που του χορηγήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας στρέφει ευθέως τα βέλη του στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου .

“Παρενέβη – όπως λέει σε αποκλειστική δήλωση του στο Documentonews – σε ένα θέμα κρίσης και συνείδησης των εισαγγελέων” διατάσσοντας τον πειθαρχικό τους έλεγχο , κίνηση που επί της ουσίας τους λέει ότι “πράξατε λάθος” , τιμωρώντας τους στην πραγματικότητα γιατί …ψήφισαν υπέρ του νόμου.

Με την απεργία πείνας ο 60χρονος πλέον, Δημήτρης Κουφοντίνας διεκδικεί την κανονική τακτική άδεια, που του στερούν για άλλη μια φορά, καθώς και την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο.

” Όλο αυτό το ζήτημα -μας λέει στην τηλεφωνική μας επικοινωνία- ενδεχομένως να μην είχε προκύψει αν η Κυβέρνηση έμενε πιστή στις διακηρύξεις της και καταργούσε το βέτο του εισαγγελέα. Καταργείται η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας και το συμβούλιο της φυλακής γίνεται μονομελές εισαγγελικό όργανο”.

Όσο για τους δύο υπό έλεγχο εισαγγελείς θεωρεί ότι “πλέον βρίσκονται σε ομηρία μέχρι να κριθεί οριστικά το πειθαρχικό τους” κι εύλογα αναρωτιέται «πως είναι δυνατόν τώρα ο τρίτος εισαγγελέας να δώσει την συγκατάθεση του για την άδεια που δικαιούμαι»; Επισημαίνει επίσης ότι “στον σωφρονιστικό κώδικα ορίζεται ότι σε περίπτωση θετικής εισήγησης δεν χρειάζεται καν αιτιολογία”.

Η ΤΡΙΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατέρχεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας δικαιώματα, αυτονόητα και δεδομένα για άλλους κρατούμενους.

Η πρώτη φορά ήταν το 2003 , μετά τις συλλήψεις για την υπόθεση της 17Ν όπου ζητούσε να φύγει το πλέγμα το οποίο υπήρχε γύρω και πάνω από το προαύλιο των ειδικών κελιών αλλά και ο ψηλός τοίχος που στερούσαν στους κρατούμενος την οπτική επαφή ακόμα και με ένα κομμάτι ουρανού.

Την δεύτερη φορά , τον 2015, προχώρησε σε απεργία πείνας ζητώντας την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ (Δομοκός) , οι οποίες τελικά καταργήθηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου.

ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ

Μετά από δύο άδειες που του χορηγήθηκαν, τέλη του 2017 και αρχές του 2018 , κι ενώ ο Δημ. Κουφοντίνας είχε υποδειγματική συμπεριφορά τόσο ως προς την τήρηση των αυστηρότατων όρων που του επιβλήθηκαν όσο και ως προς τον χρόνο επιστροφής στη φυλακή ( γυρνούσε πολύ πριν συμπληρωθεί το όριο) , η διαδικασία μπλόκαρε αφινιδιαστικά και χωρίς να έχει προκύψει κάποιο νομικό έρεισμα, ούτε καν πρόσχημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα έπρεπε σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις να είχε πάρει την πρώτη άδεια του πολλά χρόνια πριν από το 2017 καθώς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, που δεν σχετίζονται με τις πράξεις για τις οποίες έχει διωχθεί αλλά με την συμπεριφορά του μέσα στην φυλακή.. Όμως αν και είναι υποδειγματικός κρατούμενος και δεν έχει υποπέσει σε παραπτώματα μέσα στη φυλακή, όλες οι σχετικές αιτήσεις του απορρίπτονταν.

Όπως μάλιστα προέκυπτε από το σκεπτικό του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, στο οποίο είχε προσφύγει κάποια στιγμή και το οποίο απέρριψε την προσφυγή του επικυρώνοντας τότε το εισαγγελικό βέτο , οι δικαστές οδηγήθηκαν στην απόφαση τους με βάση την στάση του κρατουμένου απέναντι στις πράξεις του κι όχι με όσα ορίζονται από τον ίδιο τον νόμο για τις άδειες.

“Κρίνεται ότι κατά τον χρόνο κράτησης ουδόλως διαφοροποιήθηκε το συνειδησιακό υπόβαθρο», ανέφερε ενδεικτικά στο σκεπτικό του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, καταδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δεν χορηγούνταν η άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα, που δεν ήταν άλλος από την άρνηση του να παραχωρήσει δήλωση μετανοίας.

Mέχρι που τον Νοέμβρη του 2017, ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Δημήτριος Σαββαΐδης, ψήφισε υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα.

Ακολούθησε άλλη μια άδεια και στη συνέχεια το θέμα μπλόκαρε για άλλη μια φορά ενώ στο μεταξύ όπως καταγγέλλει ο Δημ. Κουφοντίνας υπό πειθαρχικό έλεγχο τέθηκε και ο δεύτερος εισαγγελέας (Πρωτοδικών ) κ. Σπηλιώτης.

Ο Δ. Κουφοντίνας υπέβαλε στις 9 Μάρτη του 2018 νέο αίτημα για άδεια, όπως δικαιούται. Και βρέθηκε μπροστά στο φαινόμενο να μην υπάρχει Συμβούλιο Φυλακής που θα εγκρίνει το αίτημά του, γιατί και οι δύο εισαγγελείς αυτοεξαιρέθηκαν από την εξέταση του αιτήματός του, λόγω των πειθαρχικών διώξεων που εκκρεμούν σε βάρος τους.

Στο μεταξύ με Προεδρικό Διάταγμα της 10ης Μαΐου του 2018 τοποθετήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Ιωάννης Χατζόγλου.

Ήδη, έχουν περάσει πάνω από δυόμισι μήνες από τότε που ο Δ. Κουφοντίνας υπέβαλε το νόμιμο αίτημα για χορήγηση άδειας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter