Κούρδος πολιτικός νέο «αγκάθι» στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας

Κούρδος πολιτικός νέο «αγκάθι» στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας

Την σύλληψη και έκδοση του Kούρδου πολιτικού Σαλίχ Μουσλίμ στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα ζητήσει από την γερμανική κυβέρνηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Βερολίνο.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στην οποία συμμετέχει και η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Αττάλεια, θα συναντηθεί με τον Γκάμπριελ για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκιση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ στις 15 Φεβρουαρίου, κίνηση η οποία είχε οδηγήσει τις επιβαρυμένες διμερείς σχέσεις σε κάποια εξομάλυνση.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ είναι ο πρώην Πρόεδρος του κουρδικού κόμματος PYD της Συρίας και εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει αναλάβει τον ρόλο «υπουργού Εξωτερικών» της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στην βόρεια Συρία. Η Τουρκία τον κατηγορεί για συμμετοχή στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην ‘Άγκυρα με 39 θύματα και στην επίθεση εναντίον οχημάτων της αστυνομίας τον Φεβρουάριο του 2017 με 29 νεκρούς και, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, θεωρείται βέβαιο ότι σκοπεύει να τον συλλάβει και να τον φυλακίσει, καθώς τον συμπεριλαμβάνει σε λίστα τρομοκρατών και τον έχει επικηρύξει έναντι 860.000 ευρώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μουσλίμ συνελήφθη από την Ιντερπόλ στην Τσεχία, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο να μην εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε το περασμένο Σάββατο σε μεγάλη διαδήλωση εναντίον της Τουρκίας στο κέντρο του Βερολίνου.

Ο ίδιος ο κούρδος πολιτικός απορρίπτει τις κατηγορίες περί συμμετοχής του σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων και τις θεωρεί πολιτικά υποκινούμενες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter