Κουτσούμπας για #Novartis_Gate: Αποτέλεσμα σύγκρουσης μονοπωλιακών συμφερόντων

Κουτσούμπας για #Novartis_Gate: Αποτέλεσμα σύγκρουσης μονοπωλιακών συμφερόντων

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή ενέταξε το σκάνδαλο Novartis στο πλαίσιο του οξύτατου και εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ πολύ μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και καπιταλιστικών κρατών

Ο ανταγωνισμός αυτός , είπε, εκδηλώνεται, πέραν του κλάδου των φαρμάκων και σε εκείνους της ενέργειας, των τροφίμων, του νερού και των στρατιωτικών εξοπλισμών και τόνισε ότι θα συνιστούσε πολύ μεγάλη αφέλεια και πολιτική ανευθυνότητα το να μην βλέπει κάποιος την σχέση του σκανδάλου Novartis, με την απώλεια θέσεων της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας έναντι της γερμανικής.

Πρόσθεσε ότι οι οξύτατοι αυτοί ανταγωνισμοί, αφορούν και άλλα μείζονα ζητήματα όπως τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα της 4ης αξιολόγησης, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βλέπει ενιαία τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εκείνα που αφορούν ζητήματα διαφθοράς και φαγωμάρας μεταξύ των κομμάτων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις υποθέσεις των μονοπωλιακών ομίλων.

Επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω του σκανδάλου Novartis να επισκιαστούν όλα τα προβλήματα, με την προσπάθεια κυρίως να εστιάζει στο να πείσει τον λαό ότι αιτία της κρίσης και των μνημονίων, είναι τα σκάνδαλα και η διαφθορά και όχι συνολικά ένα σύστημα που έχει στο DNA του το κυνήγι του κέρδους και το οποίο υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, “βγάζει λάδι το σύστημα”, και αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis έκανε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών και για ένα ακόμα επεισόδιο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και κρατών της ΕΕ..

Τόνισε ότι η πηγή του προβλήματος συνίσταται στο ότι το φάρμακο είναι πολύ προσοδοφόρο εμπόρευμα για τα μονοπώλια, με αποτέλεσμα να οξύνεται ο μεταξύ τους πολύμορφος ανταγωνισμός, καθώς υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατελείωτο δούναι και λαβείν.

Είπε ότι συνήθως το σύστημα διαμορφώνει “νόμιμους” τρόπους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών, όμως η διαφθορά και η παρανομία είναι σύμφυτα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Εγκάλεσε “τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ” που λεν ότι το ΚΚΕ μιλά μόνο για τον καπιταλισμό, και την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αποκοιμίσει τον λαό.

Επισήμανε ότι ούτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, δεν ακούστηκε λέξη για τα τεράστια προβλήματα των ασθενών, των χρόνια πασχόντων καθώς και εκείνων που αναγκάζονται να διακόψουν την περίθαλψή τους. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις μείωσαν την δημόσια δαπάνη για το Φάρμακο, όχι για να μειώσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά για να εφαρμόσουν την μνημονιακή πολιτική φορτώνοντας τα βάρη στο λαό.

“Μπορεί να μειώνεται η κρατική δαπάνη, αλλά όχι και το κόστος των φαρμάκων” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η περικοπή των δημοσίων δαπανών για το φάρμακο, είναι ενιαία πολιτική όλων των κυβερνήσεων και εντάσσεται στην κατεύθυνση της μείωσης του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, η οποία πρέπει να διερευνήσει όλους τους εμπλεκόμενους στο Φάρμακο, “και τον κ. Κουρουμπλή”, αλλά και όποιον άλλον ήθελε προκύψει στην πορεία διερεύνησης.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή πρέπει να έχει τη δυνατότητα εξέτασης των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων και υπογράμμισε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στον νόμο με τον οποίο καθιερώθηκαν, τονίζοντας οτι αυτή η πρακτική ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει θέση αρχής στο ζήτημα αυτό και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για υποκρισία επί του ζητήματος, καθώς, όπως είπε, όταν ψηφιζόταν ο νόμος από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί – αλλά τώρα τον χρησιμοποιεί, ενώ αν μελλοντικά χρησιμοποιηθεί εναντίον του “θα σκούζει”, όπως κάνει τώρα η ΝΔ που εισήγαγε τον νόμο.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ κράτησε αυτή τη στάση αρχών και στην δίκη της “αποδεδειγμένα εγκληματικής Χρυσής Αυγής”, μη υποβάλλοντας ερωτήσεις στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν “προστατευόμενοι μάρτυρες”.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να μην εκφυλιστεί η επιτροπή “όπως γίνεται συνήθως”, μένοντας μόνο σε επιμέρους ζητήματα και κάποια μεμονωμένα πρόσωπα, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες της κάθε υπόθεσης και τα μεγάλα παιγνίδια που παίζονται γύρω από αυτήν. Κατέστησε ταυτόχρονα σαφές, ότι το ΚΚΕ δεν θα παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού από τα επείγοντα κι οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, ούτε στα ζητήματα της οικονομίας και των διεθνών εξελίξεων.

Αναφερόμενος στις τελευταίες, έκανε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί και θα οξυνθεί η κατάσταση στο Αιγαίο.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε “δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, όπως δεν έχουμε και σε καμία κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”.

Είπε ότι μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε, ή τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση του με τον Ντ. Τραμπ, η κυβέρνηση έχει αναλάβει, ή επιδιώκει να έχει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να κλείσει και το θέμα του ονόματος με την πΓΔΜ.

“Οποιαδήποτε συμφωνία δεν είναι λύση” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι εγγύηση θα αποτελούσε η μη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ανασφάλειας και πολέμων, ενώ η ένταξη των Δ.. Βαλκανίων σε αυτό αυξάνει τους κινδύνους για τους λαούς.

Είπε ότι στο θέμα της πΓΔΜ, πρέπει να προηγηθούν τώρα και να μην μείνουν ως γενική ευχή για το απώτερο μέλλον, οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, με εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και των διεκδικήσεων, και εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων.

Η ουσία βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών, στην φιλία και συνεργασία, στην μη αλλαγή συνόρων, στο απαραβίαστο των υπαρχόντων συνόρων, στην ειρήνη και ευημερία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ πρόσθεσε.

Η πάλη του εργαζόμενου ελληνικού λαού, της νεολαίας του, πρέπει να στρέφεται και να κατευθύνεται όλο και περισσότερο συνολικά ενάντια στο άθλιο αυτό σύστημα της σαπίλας και της διαφθοράς, των ανταγωνισμών, της αναρχίας της παραγωγής, της ανεργίας, των οικονομικών κρίσεων, των σκανδάλων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των επεμβάσεων, που μας οδηγούν όλοι μαζί ΝΑΤΟ-CIA-ΕΕ-ΔΝΤ και το κακό συναπάντημα, κατέληξε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter