Κρέτσος: Τα ΜΜΕ οφείλουν να ακολουθούν τους νόμους της αγοράς

Κρέτσος: Τα ΜΜΕ οφείλουν να ακολουθούν τους νόμους της αγοράς

«Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι κάτι που εμφανίζεται σ’ αυτό που λέμε καπιταλισμό, είτε είναι ώριμος, είτε είναι ανώριμος και είναι κάτι το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν καταφέρει να το καταπολεμήσουν. Επίσης στο χώρο των ΜΜΕ, κυρίως προεξάρχει το δίκαιο του ανταγωνισμού, έναντι άλλων πολύ σημαντικών καταστάσεων, που έχουν σχέση με τα ΜΜΕ», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας σε διημερίδα με θέμα «Νέοι ρόλοι για τα ΜΜΕ και τους πολίτες στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

«Τα ΜΜΕ λειτουργούν εντός της αγοράς, οφείλουν να ακολουθούν τους νόμους της αγοράς, αλλά οφείλουν να ακολουθούν και τις συνταγματικές επιταγές, καθώς είναι κύτταρα της δημοκρατίας και επηρεάζουν το σύστημα διακυβέρνησης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον το οποίο διευκολύνει την κριτική σκέψη των πολιτών προκειμένου να μην υπάρχουν ούτε fake news ούτε παρανοήσεις».

Αυτό που διαπιστώνεται στην Ελλάδα είναι πως δεν υπάρχει διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ και αυτό σχετίζεται με τροπολογίες, όπως είπε, που χαρίζουν δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες, ή σε εφοπλιστές. «Δεν ξέρουμε αν επενδύουν στα μέσα ενημέρωσης ή αν απλώς τα χρησιμοποιούν για να κλείσουν deal με τους πολιτικούς» τόνισε.

Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι «η πολιτεία οφείλει να έχει νόμους φιλικούς προς την ελευθεροτυπία», υπογράμμισε ότι «η αυτόφωρη κράτηση δημοσιογράφων είναι μια πολύ παρωχημένη κατάσταση που πρέπει να καταργηθεί ή αν υπάρχει θα πρέπει να υπάρχει και για τους πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι «η πολιτεία πρέπει να ενισχύει όλες τις θεσμικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη διαφάνεια και βέβαια να μην έχει αλλεργία στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όχι επιλεκτικά δωράκια με το χώρο του Τύπου, αλλά ενιαίες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διότι ένας λειτουργός της ενημέρωσης αν δεν έχει μια θέση εργασίας, καλά αμειβόμενη είναι αδύνατο να κάνει καλά τη δουλειά του».

Μιλώντας για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο τόνισε ότι «θα στηρίξουμε το αίτημα των Γερμανών εκδοτών ότι η Google πρέπει να αμείβει ο,τιδήποτε μεταφέρει στο διαδίκτυο και έχει όνομα συντάκτη».

Για την καταπολέμηση της λογοκλοπής είπε ότι «συστάθηκε το μητρώο για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν οι πρώτοι κωδικοί του λογισμικού της λογοκλοπής που θα χρησιμοποιηθεί».

Ανήγγειλε ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών για τη διαφήμιση με το οποίο διασφαλίζεται η ρευστότητα και σημείωσε ότι και σε αυτό διαφωνούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Ο κ. Κρέτσος υποστήριξε ότι «σήμερα κανένας πολιτικός, ούτε το κράτος, δεν μπορούν να ελέγξουν την πληροφόρηση. Υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές στην διακίνηση της πληροφορίας, πολλά μέσα, το περιεχόμενο μεταφέρεται με πολλαπλές συσκευές σε πολλές πλατφόρμες. Το πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί αν δεν υπάρχει διαφάνεια είναι η ασυμμετρία» και έφερε ως παράδειγμα τον διαγωνισμό για τα ΜΜΕ λέγοντας ότι «είχαμε μπούλινγκ στους ανθρώπους που βοήθησαν στο διαγωνισμό για τα ΜΜΕ. Δεν είναι δυνατόν να πιέζει ο εργοδότης τον δημοσιογράφο να φοράει περούκες και να βγάζει φωτογραφίες και αυτό να βαφτίζεται ερευνητικό ρεπορτάζ».

Τέλος ο γ.γ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναφερόμενος στο ΕΣΡ είπε ότι «αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα με το ΕΣΡ είναι πρωτοφανές, πρόκειται για μια καθυστέρηση η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter