Κρήτη: Aρχιφύλακας της ΕΛΑΣ στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Κρήτη: Aρχιφύλακας της ΕΛΑΣ στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Η δράση, οι πτυχές και η όλη οργάνωση και λειτουργία του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών μέσω Κρήτης που εξαρθρώθηκε την Παρασκευή μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και του λιμενικού, στα νότια του νομού Ηρακλείου παρουσιάστηκε σήμερα στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν σε σπίτια, αποθήκες και σε σπηλιές, 113 μετανάστες ενώ συνελήφθησαν 19 άτομα που φέρονται ως μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταξύ των οποίων και ένας 47χρονος αρχιφύλακας ο οποίος με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Όπως τονίστηκε τόσο στην παρουσίαση όσο και στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Ιταλία και από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω Κρήτης, έγινε μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό μεταναστών, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια αφού τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία τους μετέφεραν στα παράλια της νότιας Κρήτης και ακολούθως αφού συγκεντρωνόταν ικανοποιητικός αριθμός μεταναστών μεριμνούσαν για εύρεση πλοίου μεγάλης χωρητικότητας και τη μεταφορά τους στην Ιταλία.

Επίσης τα μέλη του «πυρήνα» της Αθήνας, αναλάμβαναν τον εντοπισμό ενδιαφερομένων μεταναστών, τους οποίους και συγκέντρωναν σε χώρους για την προσωρινή διαμονή τους, και στη συνέχεια αφού τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τους επιβίβαζαν σε πλοίο τη γραμμής από Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο.

Από την πλευρά τους τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης έβρισκαν κατάλληλα οχήματα για τη μεταφορά τους και την προσωρινή διαμονή των μεταναστών που είχαν φθάσει από την Αίγυπτο και από την Αθήνα, και παράλληλα εφοδίαζαν όσους έρχονταν από την Αίγυπτο με πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα.

Στη συνέχεια αφού συγκεντρωνόταν ικανοποιητικός αριθμός ατόμων, τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης, μετά από συνεννόηση με τα αντίστοιχα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου καθόριζαν τον χρόνο και το σημείο άφιξης του πλοίου που θα ερχόταν στα νότια παράλια του νησιού από την Αίγυπτο με σκοπό τη μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία.

Ακολούθως ο «πυρήνας» της Ιταλίας, ύστερα από συνεννόηση με ηγετικά στελέχη των «πυρήνων» της Αιγύπτου και της Κρήτης, παραλάμβανε τους μετανάστες που έφταναν στα νότια παράλια της Ιταλίας και στη συνέχεια προωθούνταν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η εγκληματική οργάνωση,, όπως ανακοινώθηκε, αξίωνε για τη διακίνηση των μεταναστών ποσά από 2.000 έως 4.000 ευρώ, κατ’ άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ «ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι διακινούμενοι καθώς και της εξουσίας που τους ασκούσαν οι διακινητές είναι το γεγονός ότι τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, ενώ τους εκφόβιζαν με την απειλή όπλων, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης ή εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν».

Για την πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου εξελίχθηκε από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν οι Ομάδες Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, αστυνομικοί Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ηρακλείου και Ρεθύμνου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, με τη συνεργασία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 19 άτομα και συγκεκριμένα, τέσσερις Έλληνες ηλικίας 46, 40, 27, 26 χρονών μεταξύ των οποίων και ο αρχιφύλακας, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Κρήτης ο όποιος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Επίσης συνελήφθησαν 14 αλλοδαποί, εννέα άτομα από το Αφγανιστάν ηλικίας από 17 έως 38 χρονών, τρία άτομα από τη Συρία ηλικίας 29, 31 και 24 χρονών, μια 37χρονη από τη Βουλγαρία και ένας 29χρονος από το Πακιστάν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατ επάγγελμα τέλεση πλαστογραφίας, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία.

Εξάλλου από τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια αποθήκες και σε σπήλαιο ορεινής περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, βρέθηκαν συνολικά 113 μετανάστες, υπήκοοι Τουρκίας, Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνης, Σομαλίας και Συρίας.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 πιστόλια και 4 κυνηγετικά όπλα, 3 γεμιστήρες και φυσίγγια, ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet), 2 φορητοί ασύρματοι και συσκευή πλοήγησης (GPS), 54 κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα και αντικείμενα, χάρτης της Κρήτης με σημειωμένες τοποθεσίες, 2 καταγραφικά μηχανήματα, 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, ένα ζευγάρι κιάλια καθώς και αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ολόκληρα εισιτήρια.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter