Κρίσιμες ώρες στη Γερμανία – Διάγγελμα στις 15:30 του Γερμανού προέδρου

Κρίσιμες ώρες στη Γερμανία – Διάγγελμα στις 15:30 του Γερμανού προέδρου

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Κ. Σταινμάιερ θα απευθύνει διάγγελμα στον γερμανικό λαό στις 15:30 ώρα Ελλάδος

Μετά την χτεσινοβραδυνή αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Μάρκο Μπούσμαν, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.

Νέες εκλογές;

«Εκτιμώ ότι θα γίνουν νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα» (σ.σ. το καθολικό Πάσχα εορτάζεται φέτος την 1η Απριλίου), δήλωσε ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Αυτός θα συνεκτιμήσει στις αποφάσεις του το γεγονός, ότι η Γερμανία λόγω της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη. Αμφιβάλλω εάν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Γι αυτό και συνηγορούν πολλοί λόγοι στο να προκρίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ τις νέες εκλογές από την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Τριτίν.

Ο Πράσινος πολιτικός κατηγόρησε το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) ότι είχε προγραμματίσει την αποχώρησή του από τις διερευνητικές συνομιλίες: «Εάν κάποιος βγάλει από την τσέπη του την δήλωση προς τον τύπο ενόσω βρίσκεται το τραπέζι ένα τελικό κείμενο, τότε νοιώθεις εξαπατημένος», είπε επίσης ο κ. Τριτίν, ο οποίος εξέφρασε την υπόνοια ότι «το κίνητρο του προέδρου τους FDP θα μπορούσε να είναι ότι ήθελε να ρίξει την καγκελάριο Μέρκελ. Εν τούτοις η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να βγεί ενισχυμένη απο τις διευρευνητικές συζητήσεις, διότι θα θεωρηθεί ως λογική και αξιόπιστη», τόνισε ο κ.Τριτίν.

Μέρκελ: “Μια κακή είδηση για την Ευρώπη”

“Μια κακή είδηση για την Ευρώπη” χαρακτήρισε σήμερα την κατάρρευση των συνομιλιών της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο του ισχυρότερου μέλους της ΕΕ.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου στις ασιατικές αγορές αμέσως μετά την αναπάντεχη αποχώρηση του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τις διαπραγματεύσεις έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών με το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ και τους οικολόγους Πράσινους.

“Είναι μια κακή είδηση για την Ευρώπη ότι η κυβέρνηση στην Γερμανία θα καθυστερήσει (να σχηματιστεί)”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ολλανδός ΥΠΕΞ Χάλμπε Ζίζλστρα προσερχόμενος σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ.

“Η Γερμανία είναι μια χώρα με μεγάλη επιρροή εντός της ΕΕ επομένως αν δεν έχουν κυβέρνηση κι ως εκ τούτου δεν έχουν εντολή θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να πάρουν θέση”, είπε.

Παρότι ορισμένοι στη Γερμανία διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ο ολλανδός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε κακή την ιδέα αυτή και επισήμανε ότι η ολλανδική κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να σχηματιστεί, το οποίο σημαίνει ότι τα γερμανικά κόμματα μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών έπειτα από μια παύση.

Ο Ζίζλστρα δεν θεωρεί ότι η πολιτική κρίση στη Γερμανία επηρεάζει τις συνομιλίες για το Brexit ειδικά αυτή τη στιγμή καθώς η ΕΕ ”αναμένει μια σημαντική προσφορά από τους Βρετανούς” ως προς το κόστος του διαζυγίου.

Προσερχόμενος στις ίδιες συνομιλίες, ο Τσέχος υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Αλες Χμέλαρ είπε: “Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση στη Γερμανία αργά ή γρήγορα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter