Κρίσιμη εβδομάδα: Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν για σταθερότητα ή εκτροχιασμό

Κρίσιμη εβδομάδα: Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν για σταθερότητα ή εκτροχιασμό

Κυβερνητικές πηγές, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η εισήγηση των θεσμών προς τα κράτη-μέλη θα επιτρέψει, πιθανότατα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες για το ξεπάγωνα ή μη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεκινά σήμερα όπου σύμφωνα τόσο με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα όσο και του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναμένεται η σύγκληση του EuroWorking Group όπου με βάση την έκθεση-εισήγηση των Θεσμών προς τα κράτη-μέλη, θα αποφασίσει για το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κυβερνητικές πηγές, (σε αντίθεση με την αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του Β. Σόιμπλε ο οποίος έκανε λόγο για αρκετά επικριτική «quite critical» πρώτη εισήγηση των Θεσμών), εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η εισήγηση θα επιτρέψει, πιθανότατα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Θέση που ενισχύεται και από την ανακοίνωση του ESM σύμφωνα με την οποία διατυπώνει ανησυχίες, αλλά δεν βλέπει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά του 2017 και 2018.

Ταυτόχρονα από αύριο και μέχρι την Πέμπτη (λόγω εορτών) θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως, αυτήν τη φορά, διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όπου παραμένει «ανοιχτό» το δημοσιονομικό για τα έτη 2017 και 2018, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το θέμα της ενέργειας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αποσυνδέει τη δεύτερη αξιολόγηση από την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αναμένει συμφωνία εντός του Ιανουαρίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έχοντας φτάσει και στα αυτιά της οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ θα καθυστερήσει την απόφασή του μέχρι την Άνοιξη ώστε να ενημερωθεί για τις θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Το εν λόγω σενάριο «κουμπώνει» και με την καθυστέρηση που «παίζει» το Βερολίνο λόγω των Γερμανικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι, σε αυτήν την περίπτωση, η Αθήνα «αντέχει» πολιτικά και οικονομικά μόνο αν το ΔΝΤ ξεμπλοκάρει την αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευθούν και τα 7 δισ. για να καλυφθούν κυρίως οι αυξημένες ανάγκες του Ιουνίου του 2017. Παράλληλα έχει διαμηνύσει με εμφατικό τρόπο τόσο στην ημεδαπή όσο και στο εξωτερικό ότι δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές και να παραδώσει τη χώρα «στη συμμαχία των προθύμων».         

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter