Κρίσιμη εβδομάδα: Σύνοδος του ΔΝΤ και ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα

Κρίσιμη εβδομάδα: Σύνοδος του ΔΝΤ και ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα

Μία από τις πιο κρίσιμες, αν όχι η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το ελληνικό πρόβλημα χρέους ξεκινά από σήμερα αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 21 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Απριλίου.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ήταν και θα είναι μέχρι την Παρασκευή συνεχείς. Ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή του Ταμείου σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα, κάπου που αρκετές χώρες (π.χ. Γερμανία) θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι περιμένει κάτι παραπάνω για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους που θα ισχύσουν από το 2018 και μετά ενώ ο Β. Σόιμπλε και το Βερολίνο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ακόμη και όσον αφορά σε μία σειρά από προτεινόμενες λύσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι τις διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 το οποίο οι πληροφορίες τοποθετούν πέριξ του 4% του ΑΕΠ, πολύ πάνω δηλαδή από τον επίσημο στόχο του 0,5%.

Μετά το τέλος των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ αναμένεται και η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί και η τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί όλες οι πλευρές η συνολική συμφωνία θα πρέπει να αναμένεται σε ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι εκείνη της 22ας Μαΐου.

Το Μαξίμου αναζητεί την επόμενη μέρα

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές πριν τις γιορτές του Πάσχα περιέγραφαν τους στόχους του Μαξίμου για την μετά τη συμφωνία εποχή και μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Προτεραιότητα δίνεται στην αναπτυξιακή στροφή της χώρας και της οικονομίας με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Επόμενος στόχος είναι η πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που εδώ και χρόνια έχουν αφήσει «σκιές» στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου και τέλος η «ανάδειξη του στρατηγικού αδιεξόδου» του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, μετά το αίτημα για εδώ και τώρα εκλογές.

Τέλος, με χθεσινό του άρθρο του στο ΑΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά της. Να ‘‘τρέξουν’’ ζητήματα που έχουν ‘‘βαλτώσει’’, να γίνει καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter