Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το Ελληνικό success story – Σήμερα η συνάντηση Τσακαλώτου -Σολτς

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το Ελληνικό success story – Σήμερα η συνάντηση Τσακαλώτου -Σολτς

Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό πρόβλημα χρέους ξεκίνησε με το χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί στις 27 του μηνός στη Σόφια στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Σήμερα το πρωί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον νέο Γερμανό ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς.

Στο μεσοδιάστημα τα μάτια όλων θα στραφούν στην Ουάσινγκτον και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20, 21 και 22 του μηνός αναμένοντας από το Ταμείο να ανοίξει τα χαρτιά του για μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως η παραμονή του στο πρόγραμμα και το Ελληνικό χρέος από την απομείωσή του μέχρι και τα μέτρα εκείνα που πρέπει να λάβει η Αθήνα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Επί του παρόντος τόσο το Μαξίμου όσο και το Ελληνικό ΥΠΟΙΚ αλλά και πηγές της Κομισιόν σημειώνουν ότι Ελλάδα και Ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών πέρα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης επεξεργάζονται το Ελληνικό ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο ενώ τα στοιχεία της οικονομίας (αποκλιμάκωση των έντοκων τρίμηνων ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ προ κρίσης) επιτρέπουν μια αισιοδοξία η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί εντός του μηνός και από τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για το πλεόνασμα του 2017.

Κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα σημειώνουν ότι ουδείς μίλησε για μια έξοδο στις αγορές χωρίς εποπτεία αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ένα «τέταρτο μνημόνιο» ή μια προληπτική γραμμή στήριξης και ένα «υβριδικό μεταμνημονιακό μοντέλο», όπως γράφεται σε μερίδα του Τύπου.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος η ελληνική πλευρά μέσω του Σχεδίου Ανάπτυξης «θέλει τη διόρθωση αδικιών σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων», (σταδιακή επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού) ενώ από την πλευρά τους οι θεσμοί επιδιώκουν να μην ανατραπούν οι «μεταρρυθμίσεις» που έχουν περάσει από την Ελληνική Βουλή με τα προηγούμενα μνημόνια. Η Αθήνα πάντως θα επιδιώξει να λειάνει τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διετία 2019 – 2020 με το επιχείρημα ότι και το Ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών διαφωνούσε με αυτά ενώ πολιτικά, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η κυβέρνηση θα εστιάσει στο ζήτημα επίτευξης των μεγαλύτερων δυνατών κοινωνικών συγκλίσεων.

Σε κάθε περίπτωση η κομβική ημερομηνία παραμείνει το EG της 21ης Ιουλίου όπου, όπως όλα δείχνουν, θα παρουσιαστεί μια λύση- πακέτο που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους με τη σύνδεσή του με την ανάπτυξη (το λεγόμενο και «Γαλλικό κλειδί») και φυσικά τους στόχους που θα τη συνοδεύουν.

Για τον πρωθυπουργό η ομαλή έκβαση των παραπάνω σχεδιασμών παραμένει ο βασικός στόχος του κυβερνητικού έργου το προσεχές διάστημα κάτι που σημειώνει σε κάθε ευκαιρία στους συνεργάτες του και τα μέλη της Κυβέρνησης.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter