Κροατία: Πρόστιμα στους απρεπείς τουρίστες

Κροατία: Πρόστιμα στους απρεπείς τουρίστες

Ο δήμαρχος του κροατικού νησιού Χβαρ, το οποίο αποτελεί αγαπημένο προορισμό κυρίως για νεαρούς Βρετανούς τουρίστες, βαρέθηκε την άσεμνη συμπεριφορά τους και αποφάσισε να επιβάλλει πρόστιμα ύψους έως και 700 ευρώ, για να τους συνετίσει!

Θέλοντας να επαναφέρει την τάξη στο όμορφο νησί της Αδριατικής, ο νεο-εκλεγείς δήμαρχός του, Ρικάρντο Νόβακ, ζήτησε να αναρτηθούν στην είσοδο του ιστορικού κέντρου της πόλης επιγραφές οι οποίες προτρέπουν τους επισκέπτες να «εξοικονομήσουν τα χρήματά τους και να απολαύσουν το Χβαρ,» ενώ πιο κάτω περιγράφονται αναλυτικά ποια αδικήματα τιμωρούνται και τι πρόστιμο αναλογεί σε καθένα.

Έτσι, οι τουρίστες μαθαίνουν ότι στην περίπτωση υπερκατανάλωσης αλκοόλ ή στην περίπτωση ύπνου σε δημόσιο χώρο, θα τους επιβληθεί το υψηλότερο των προστίμων, το οποίο αγγίζει τα 700 ευρώ.

Άλλες συμπεριφορές που δεν είναι ευπρόσδεκτες είναι να κυκλοφορούν με μαγιό στο ιστορικό κέντρο του νησιού κινδυνεύοντας να τους επιβληθεί πρόστιμο 600 ευρώ, ενώ όσοι δεν φοράνε μπλούζα θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 500 ευρώ.

«Κάνουν εμετό στην πόλη, ουρούν σε κάθε της γωνιά, κυκλοφορούν χωρίς μπλούζες […] και σέρνονται σχεδόν αναίσθητοι», εξήγησε σε τοπικά μέσα ο δήμαρχος, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι νεαροί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά πρέπει να μάθουν τρόπους.»

Το Χβαρ δεν αποτελεί το μοναδικό νησί που αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανάρμοστη συμπεριφορά των νεαρών, κυρίως Βρετανών, τουριστών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας «Guardian», ο δήμαρχος της πόλης Νοβάγια που βρίσκεται στο νησί Παγκ, διαμαρτυρήθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, για τις «πρωτόγονες συμπεριφορές, τη γύμνια και τη μέθη» πολλών επισκεπτών και προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την Κροατία. Οι επισκέπτες συνωστίζονται στις εντυπωσιακές ακτές της Αδριατικής, η οποία μετρά περισσότερα από 1.000 νησιά και νησίδες.

Πέρυσι, η χώρα υποδέχθηκε περίπου 16 εκατομμύρια επισκέπτες, σχεδόν το τετραπλάσιο του πληθυσμού της που αγγίζει τα 4,2 εκατομμύρια ανθρώπων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter