Κωνσταντινούπολη: Στην «καρδιά» του «ναι»

Κωνσταντινούπολη: Στην «καρδιά» του «ναι»

Το Documentonews.gr βρέθηκε στην Αβτζιλάρ, μία από τις πολύβουες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι βασικό προπύργιο υπέρ του «ναι» και θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές του Ταγίπ Ερντογάν.

Μία βόλτα στους κεντρικούς δρόμους και την αγορά της περιοχής, αρκεί για να σε πείσει ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή εκτός από το «ναι». Αφίσες του Ταγίπ Ερντογάν και του Μπιναλί Γιλντιρίμ σε υποδέχονται, κρεμασμένες στις γέφυρες της κεντρικής λεωφόρου. Συναντήσαμε τουλάχιστον δύο προεκλογικά περίπτερα του «ναι», σε μία απόσταση ούτε ενός χιλιομέτρου. Γυναίκες με μαντίλες και άνδρες μοίραζαν φυλλάδια. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια με κεντρικό σύνθημα μόνο τη λέξη «evet» (ναι).

Το όνομα της περιοχής στα τούρκικα σημαίνει «κυνηγοί» και είναι μία από τις παλαιότερες λαϊκές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Ο σεισμός του 1999 χτύπησε πολύ άσχημα τους κατοίκους, καθώς είναι ένα χωριό κυριολεκτικά χτισμένο πάνω στην άμμο. Βρίσκεται κοντά στην θάλασσα του Μαρμαρά, με πολύ ψηλά κτίρια, κατασκευασμένα από φθηνά υλικά. Κατάφερε να ανακάμψει και να ανοικοδομηθεί ουσιαστικά την εποχή της πρωθυπουργίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, το οποίο στηρίζει την τουρκική κυβέρνηση στις συνταγματικές αλλαγές, αλλά δεν καταφέρνει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που επιθυμούσε, έχει επίσης περίπτερο στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο, με τις φωτογραφίες του αρχηγού του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Εκείνο που ξεχωρίζει σε αυτή τη διαδρομή, είναι ότι παντού υπάρχουν φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ από διαφορετικές περιόδους της ζωής του και της διακυβέρνησης της χώρας. Και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα χρησιμοποιούν διακριτικά, αλλά ξεκάθαρα, την φιγούρα του Ατατούρκ.

Λίγο πιο έξω από το κέντρο, αρχίζει κανείς να βλέπει την αφίσα του μικρού κοριτσιού, το οποίο παρακινεί τους συμπολίτες της να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Το κορίτσι αυτό είναι και το μοναδικό πρόσωπο της διαφωνίας, της αντιπολίτευσης και όσων αντιδρούν στην παραχώρηση υπερεξουσιών στον Τούρκο πρόεδρο. Είναι προφανώς μία απάντηση της αντιπολίτευσης στην ταμπέλα του «τρομοκράτη», την οποία κρεμάει η τουρκική κυβέρνηση σε όποιον στηρίζει το «όχι». Η έκπληξη είναι το προεκλογικό περίπτερο με τα χρώματα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), καθώς διατηρεί χαμηλότερους τόνους, με την σύλληψη συνολικά 11 βουλευτών μαζί με τον πρόεδρο, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και τη φυλάκισή τους ως ύποπτοι για στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο προεκλογικός πυρετός, με τις φωνές, τις μουσικές και τα φυλλάδια, σταματούν για λίγο το μεσημέρι. Είναι η ώρα της προσευχής. Μετά το τέλος και οι δύο πλευρές συνεχίζουν την πολιτική μάχη στους δρόμους, καθώς η εκτίμηση είναι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί ψήφο-ψήφο.

«Πυρετός» συγκεντρώσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει απόψε (Παρασκευή) μία μεγάλη συγκέντρωση στο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Κόνια, στην κεντρική Ανατολία. Αύριο θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, για να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία, μέχρι τις 18:00, όταν και θα ξεκινήσουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις δηλώσεων, λίγο πριν τις κάλπες.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου σήμερα και αύριο θα βρίσκεται σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα αντίστοιχα, προκειμένου να ενισχύσει τις συγκεντρώσεις υπέρ του «όχι». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter