Κως: Αναθεωρήθηκε στα 6,6 Ρίχτερ ο σεισμός – 2 τουρίστες νεκροί, δεκάδες τραυματίες, μεγάλες ζημιές (Video, Photos)

Κως: Αναθεωρήθηκε στα 6,6 Ρίχτερ ο σεισμός – 2 τουρίστες νεκροί, δεκάδες τραυματίες, μεγάλες ζημιές (Video, Photos)

6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο σεισμός που χτύπησε την Κω, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, που αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος, το οποίο αρχικά είχε υπολογιστεί στα 6,4 Ρίχτερ. 

Ο σεισμός άφησε πίσω του δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες -ορισμένοι σοβαρά- και σημαντικές ζημιές στο λιμάνι, αλλά και σε κτίρια της Κω. Η δόνηση σημειώθηκε στη 1:31 τα ξημερώματα, και έγινε ιδιαίτερα αισθητά στη Ρόδο και στη Κω. Το επίκεντρο ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές.

Οι νεκροί:

Ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο τουρίστες τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε η οροφή κλαμπ στο οποίο διασκέδαζαν. Τρεις τραυματίες απεγκλωβίστηκαν από το κλαμπ.

Οι τραυματίες:

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου στην Κω, Νεκτάριος Γεωργαντής, πέρασαν από το νοσοκομείο 100 περιστατικά και από αυτά τα 80 αφορούσαν σε μικροτραυματισμούς και κρίσεις πανικού από τον σεισμό και αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Επτά περιστατικά κρίθηκαν σοβαρά, τέσσερις ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Ηρακλείου και τρεις ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο της Αθήνας.

200 μετασεισμοί – Τσουνάμι 60 εκατοστών

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Η αναθεώρηση του μεγέθους του σεισμού προς τα πάνω

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 1:31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Richter, που προερχόταν από απόσταση 345Χλμ ΑΝΑ της Αθήνας Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20Χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα (10) σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Richter» αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού που υπογράφει ο διευθυντής του, Άκης Τσελέντης.   

Η δόνηση

Η δόνηση ταρακούνησε τη Ρόδο, την Κω και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουρκικά παράλια -όπου υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές- ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο, προκλήθηκαν θαλάσσια ρεύματα και  μικρό τσουνάμι.

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, ανοιχτά του Μπόντρουμ, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Λίγο βορειότερα, στη 1.38 π.μ., σημειώθηκε δόνηση 5,1 Ρίχτερ, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται ανατολικά της Πάτμου.

Τους δύο σεισμούς ακολούθησε δόνηση 4,6 Ρίχτερ  βορειοανατολικά της Καλύμνου, καθώς και δόνηση 4,4 Ρίχτερ ανατολικά της Κω. 

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για ισχυρούς μετασεισμούς που ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 6 ρίχτερ.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Στο λιμάνι εντοπίζονται τα προβλήματα, ενώ το αεροδρόμιο δεν έχει κανένα πρόβλημα και λειτουργεί κανονικά, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης.

Την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Κω έθεσε ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τις υποδομές του νησιού που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε σήμερα το πρωί ότι η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα και πως η ζωή στο νησί επιστρέφει σιγά σιγά στους κανονικούς τςη ρυθμούς.

«Απόλυτα διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Τόσκας, ο οποίος μετέβη στο νησί λίγες ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών, που σημειώθηκε στις 01:32, επισήμανε ότι ήδη «η ζωή και η κανονικότητα στο νησί αποκαθίστανται πλήρως».

«Κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή κάποιες ζημιές που έχουν γίνει. Η ευθύνη μας είναι η αποτίμηση των ζημιών και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αποκαθίσταται ήδη η κανονικότητα. Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός» διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει πρόσθεσε ο υπουργός, ζημιές σημειώθηκαν σε παλιά κτίρια του νησιού

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την κατάσταση στο νησί ΕΔΩ

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Στα δύο «έσπασε» το λιμάνι του νησιού

Το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.

Δείτε ακόμη: Κως:
Τα 6,4 ρίχτερ σε φωτογραφίες και βίντεο 

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις, ενημερώνει με δελτίο Τύπου η Fraport Greece, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί στο νησί.

Οπως τονίζεται, η εταιρία προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου. Έχει ελεγχθεί διεξοδικά ο διάδρομος προσγείωσης- απογείωσης καθώς και όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις για τυχόν ζημιές.

Επισημαίνεται ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση, ενώ οι άνθρωποι της Fraport Greece εργάζονται εντατικά, προκειμένου το αεροδρόμιο να είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως όλες τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των εθνικών φορέων διαχείρισης κρίσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter