Κυβερνητική πηγή: Υπαρκτή και σοβαρή η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ – Σόιμπλε για το χρέος

Κυβερνητική πηγή: Υπαρκτή και σοβαρή η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ – Σόιμπλε για το χρέος

Το μέγεθος της διαφωνίας του ΔΝΤ με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για το ελληνικό χρέος, αλλά και το δραματικό παρασκήνιο στο Μπάρι της Ιταλίας, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, περιέγραψε νωρίτερα ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα είπε, «η διαφωνία είναι πραγματική» και στο Μπάρι έγινε μια «πολύ δύσκολη και μεγάλη σε διάρκεια συζήτηση», κατά τη διάρκεια της οποίας το ΔΝΤ είπε με πάρα πολύ σαφή τρόπο ότι, «αν δεν λάβει αυτό που επιδιώκει, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα» και σε καμία περίπτωση δεν θα περιμένει το πέρας των Γερμανικών εκλογών, το ερχόμενο Φθινόπωρο.

«Χωρίς το ΔΝΤ, δεν υπάρχουν και τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, το 2019 και το 2020, που θα ψηφιστούν την Πέμπτη», διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή, κάτι που η κυβέρνηση θα πράξει, πιθανότατα με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, άμεσα.

Για την εκταμίευση της υποδόσης, διευκρίνισε ότι δεν συνδέεται με τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου, αλλά με το κλείσιμο της τεχνικής αξιολόγησης και θα καταβληθεί έτσι κι αλλιώς, ενώ για την ΕΚΤ είπε ότι, τεχνικά μπορεί να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και χωρίς το ΔΝΤ, αλλά δεν «ξέρουμε αυτήν τη στιγμή αν θα το κάνει».

Ακούγονται απίστευτοι δράκοι για τα μέτρα

Η ίδια πηγή άσκησε σφοδρή επίθεση στην Αντιπολίτευση και σε μερίδα των ΜΜΕ, για το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, γράφουν από χθες αυθαίρετα νούμερα για το ύψος των μέτρων της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι στα μέτρα για το 2018:

• Προσθέτουν 132 εκατομμύρια ευρώ από την εξοικονόμηση στα καινοτόμα φάρμακα, η οποία επιτυγχάνεται από την αύξηση της έκπτωσης που υποχρεούνται να δίνουν οι φαρμακευτικές και σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τους ασφαλισμένους.

• Προσθέτουν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των βουλευτών

• Προσθέτουν την αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών κατά 40 εκατομμύρια ευρώ

• Προσθέτουν τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, χωρίς να λένε ότι αυξάνεται ισόποσα το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αναφορικά με τα μέτρα, η κυβερνητική πηγή επανέλαβε ότι η πραγματική δημοσιονομική επίπτωση θα είναι 1% του ΑΕΠ, το 2019 και 1% του ΑΕΠ, το 2020. Σχετικά με το γεγονός ότι τα μέτρα για το 2019 είναι 2,1 δισ. ευρώ και όχι 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, διευκρίνισε ότι αυτό γίνεται διότι, όταν μειώνεις τις συντάξεις κατά 1 δισ. ευρώ, το κράτος χάνει από τη φορολογία εισοδήματος και για αυτό τα μέτρα πρέπει να είναι λίγο παραπάνω, χωρίς όμως να βαρύνεται κι άλλο ο συνταξιούχος.

Για δε τα αντίμετρα,  υποστήριξε ότι, λόγω της αυθόρμητης κίνησης της οικονομίας, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προσδοκούν το 2019 πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ, κάτι που δημιουργεί σε σχέση με τον στόχο του 3,5%, δημοσιονομικό χώρο 660 δισ. ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν στους πολίτες και θα εγγραφούν στο προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Για το 2020, το πλεόνασμα που έχει εγγραφεί στα μεσοπρόθεσμα είναι της τάξεως του 4,6% του ΑΕΠ και γι’ αυτό, επιπλέον των αντίμετρων, ύψους 1% του ΑΕΠ, έχει εγγραφεί επιπλέον φοροελάφρυνση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021, προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον αντίμετρα. Συνολικά δηλαδή η κυβέρνηση προσδοκά στην τριετία 2019, 2020, 2021, σε αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ύψους 7,6 δισ. €.

Αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επιβεβλημένο να συμβεί, προκειμένου οι υπεραποδόσεις της ελληνικής οικονομίας να επιστραφούν στους πολίτες, ώστε να μην ξανακυλήσει η χώρα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.    

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter